Dejavu olmasın

Dejavu olmasın
‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan Klimik Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’nin dahil olduğu dünyada birçok ülkenin salgını kontrol altına alamadığını ve böyle giderse de daha fazla varyantların...

‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuşan Klimik Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’nin dahil olduğu dünyada birçok ülkenin salgını kontrol altına alamadığını ve böyle giderse de daha fazla varyantların ortaya çıkabileceğini söyledi.
“Bir noktadan sonra aşılar varyantlara karşı etkisiz hale gelebilir. İşte o zaman her şey kötü olacak” diyen Azap şunları söyledi:
“Delta’ya karşı Çin aşısının ne kadar etkili olduğuna dair bilimsel veri yok. Önümüzdeki günlerde açıklanmasını bekliyoruz. Şu anda 3. doz aşılarla ilgili de bilimsel veri yok elimizde. 2 doz Biontech olanlar için 3. doza kesinlikle gerek yok. Sadece daha az koruyuculuğu olan ve daha kısa süren inaktif aşılar için 3. doz gerekli.
Temmuz ayının sonunda ciddi vaka artışı görebiliriz. Aşılamada hızlandık ama aşının koruyuculuk sağlaması için 2 doz yapılması ve üzerinden 14 gün geçmiş olması lazım. Önlemleri bir anda kaldırırsanız, Delta’nın daha hızlı yayıldığını hesaba katınca olgu sayılarının artması kaçınılmaz olur. Kişisel önlemlerin devam etmesi çok önemli.”