Delireceksen böyle delireceksin: Tertemiz!

Nasıl Derler Bilirsin’in yeni teklisi ‘Tertemiz Delirdim’ dünyadan tamamen soyutlanmış insanı anlatıyor

Topyekün ‘motorları yakmaya’ adım adım yaklaşmışken, dünyanın görüp görebileceği çok az şey kalmışken bunların en önemli yansımalarını sanatta ve özellikle müzikte görüyoruz. Bunun son örneği Nasıl Derler Bilirsin’in Sony Music etiketiyle yayınladığı ‘Tertemiz Delirdim’ şarkısı…
Vokalde Alper Altıntaş, gitarda Ergin Kandemir, klavyede Cevdet Berkay Yavuz, bas gitarda Naci Erdem Berkan ve davulda Cüneyt Cenkci’den oluşan Nasıl Derler Bilirsin, alternatif sahada yayınladıkları ‘Sevmiş Gibi’yle adından söz ettirmişti. ‘Tertemiz Delirdim’ ise tüm dünyada yaşanan akıl almaz olayları konu edinen, monotonluğa karşı duran ve en önemlisi kendini bu dünyadan soyutlayan insanı anlatıyor…
Nasıl Derler Bilirsin’le 3’te 3
◼ Önce neden delirdiğinizle başlayalım!..
Olan biten her şeye karşı bu şekilde bir refleks geliştirdiğimizi düşünüyorum. Yani bu delilik hali bizim kaçış noktamız oldu. Başta Salvador Dali’nin “Deli ol!” mottosundan yola çıkan birkaç adamdık fakat dünya, insanlık, 21. yüzyıl falan derken tertemiz delirdik sanırım!..
◼ Sizce bu dünyanın göreceği daha başka bir şey kaldı mı?
İster küresel çapta olsun isterse yaşadığımız ülke özelinde, insan ırkı var oldukça her an her şey olabilir. Hiç aklımızın ucundan geçmeyecek senaryoların gerçekleştiğini görmemiz gayet mümkün. Hatta belki bu gördüklerimiz daha hiçbir şeydir. Durumun öznesi “insan” olunca “Göreceğimiz başka bir şey kalmadı” demek çok zor.
◼ “Bu kadar şeyden sonra ancak böyle bir şarkı çıkardı,” dediğiniz oluyor mu?
Tertemiz Delirdim’in besteleniş süreci geçtiğimiz yıla dayanıyor aslında. O zamanlar şimdiye kıyasla nispeten daha iyiydi her şey, en azından pandemi yoktu, korkarak yaşamıyorduk hayatı. Fakat dertlerimiz hep vardı. Dünya adaletli bir yer olmadı hiçbir zaman. İnsanlık, kapısının önüne bir kap su koymaktan, bir kadının çığlığına el uzatmaktan, hayalleri olan bir gencin yüzüne tebessüm etmekten imtina etti her zaman. Yani bunca şeyden sonra böyle bir şarkı çıkmalıydı elbet. Sürekli yakınmanın da bir faydası yok, fakat içinde bulunduğumuz ruh haline dair iki çift kelam etmeseydik de rahat edemezdik!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi