Demiryolu çalışmasındaki ilginç buluntu

Demiryolu çalışmasındaki ilginç buluntu
Bir Roma kasabasının bir kısmını ortaya çıkaran arkeolojik kazıda, kafası kesilmiş düzinelerce iskelet bulundu. Birleşik Krallık’ın Aylesbury kentinin yakınlarındaki Fleet Marston’daki kazı, HS2 yüksek hızlı demiryolu...

Bir Roma kasabasının bir kısmını ortaya çıkaran arkeolojik kazıda, kafası kesilmiş düzinelerce iskelet bulundu. Birleşik Krallık’ın Aylesbury kentinin yakınlarındaki Fleet Marston’daki kazı, HS2 yüksek hızlı demiryolu üzerinde çalışmalar sürerken yapıldı.

Independent Türkçe’nin aktardığı habere göre, arkeologların bölgedeki büyük mezarlıkta ortaya çıkardığı 425 cesedin yaklaşık 10›da birinin başları kesilmişti. Birçok örnekte kesilen başlar ölülerin bacaklarının arasına ya da ayaklarının yanına yerleştirilmişti.

Arkeologlar, bunun geç Roma dönemi için “seyrek rastlanan ama normal bir cenaze töreni” olabileceğini ya da bu cesetlerin suçlulara veya toplumdan dışlanmışlara ait olduğuna dair bir işaret olabileceğini belirtti.

50 kişilik ekip ayrıca zarlar, çanlar, kavanozlar, sikkeler, broşlar ve gıda mayalamaya dair kanıtlar da ortaya çıkardı. Projenin üst düzey yöneticisi Richard Brown, “Kazı hem bu Roma kentinin özelliklerinin net bir şekilde belirlenmesini sağlamak hem de sakinlerinin çoğuyla ilgili çalışma yapmak açısından önemli” dedi. Buluntular, arkeologları Fleet Marston’ın dinin, kumarın ve içkinin günlük hayatın parçası olduğu bir ticaret bölgesi olduğuna inanmaya yöneltti. Mezarlık, türünün Buckinghamshire’daki en büyük örneği oldu.