Demokrasi talebinin cezası idam oldu

Demokrasi talebinin cezası idam oldu
Myanmar ordusu, “terör faaliyetlerinde bulunmakla” suçlanan dört demokrasi aktivistini idam etti. Eski milletvekili Phyo Zeya Thaw, yazar Ko Jimmy, Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw’un idamları uluslararası toplum tarafından kınandı.BBC...

Myanmar ordusu, “terör faaliyetlerinde bulunmakla” suçlanan dört demokrasi aktivistini idam etti. Eski milletvekili Phyo Zeya Thaw, yazar Ko Jimmy, Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw’un idamları uluslararası toplum tarafından kınandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, devletin resmi haber kanalı, aktivistlerin, “insanlık dışı ve zalim terör faaliyetlerinin emrini vermek, planlamalarını yapmak ve komplo kurmakla” suçlandıklarını ve terörle mücadele yasaları çerçevesinde idam edildiklerini duyurdu. Ancak infazın ne zaman ya da hangi yöntemle yapıldığı belirtilmedi.

İdam edilenlerden Phyo Zeya Thaw, geçmişte Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) lideri Aung San Suu Kyi’nin yakın bir müttefiki olarak biliniyordu. Phyo’nun eşi Thazin Nyunt Aung, kocasının idam edileceğine ilişkin kendisine bilgi verilmediğini söyledi.

53 yaşındaki Kyaw Min Yu, Myanmar’da askeri cuntaya karşı demokrasi yanlısı eylemler yapan 1988’deki öğrenci hareketinin öncülerinden 88 Kuşağı Öğrenciler Örgütü’nün ileri gelen isimlerinden biriydi.

41 yaşındaki Phyo Zeya Thaw, eski bir Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) milletvekiliydi. Geçmişte hip hop sanatçısı olan Phyo, cunta karşıtı şarkı sözleri nedeniyle askeri yönetimin tepkisini çekiyordu. İdam edilen diğer iki sanık Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw ise cunta için muhbirlik yaptığı öne sürülen bir kadını öldürmekle suçlanıyordu.

Aktivistlerin ailelerinin idamlarla ilgili bilgi almak için resmi başvuruda bulundukları ifade edildi. Ailelerin Yangon’daki Insein Cezaevi önünde yakınlarının cenazelerini teslim almak için bekledikleri belirtiliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ordunun dört aktivisti idam etme kararının “yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarına küstah bir saldırı” olduğunu ifade etti.