Demokraside bir alt lige çok az kaldı

Demokraside bir alt lige çok az kaldı
Korona kısıtlamaları küresel demokraside önemli gerilemeye yol açtı. 2021 Demokrasi Endeksinde Türkiye ise bir sıra yükselerek 167 ülke arasından 103’üncü oldu. İngiliz araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligence Unit’in...

Korona kısıtlamaları küresel demokraside önemli gerilemeye yol açtı. 2021 Demokrasi Endeksinde Türkiye ise bir sıra yükselerek 167 ülke arasından 103’üncü oldu. İngiliz araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligence Unit’in (EIU) hazırladığı 2021 Demokrasi Endeksi’ne göre dünyada demokrasideki gerileme 2021’de de sürerek yeni bir olumsuz rekor kırdı. Raporda, pandeminin iki yıldır demokrasideki gerilemenin başlıca kaynağı olduğu belirtildi.

TÜRKİYE MELEZ REJİM KATEGORİSİNDE
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, dünya ülkelerinin “tam demokrasiler”, “kusurlu demokrasiler”, “melez rejimler” ve “otoriter rejimler” olarak sınıflandırıldığı endekste Türkiye bu yıl da “melez rejim” kategorisinde değerlendirildi.

2020’ye göre bir basamak yükselerek 167 ülke arasında 103’üncü sırada yer alan Türkiye’nin demokrasi endeksi ise 10 tam puan üzerinden 4,35 olarak belirlendi. Endeks değerlendirmelerinde seçim süreçleri ve çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasi katılım, demokratik siyasi kültür ve sivil özgürlükler olmak üzere beş ölçüt temel alındı.

DÜNYA NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİ OTORİTER REJİMDE YAŞIYOR
Endekse göre dünya nüfusunun üçte birinden fazlası otoriter rejimlerde yaşarken tam demokrasilerde yaşayanların oranı yüzde 6,4’e geriledi. On tam puan üzerinden değerlendirilen küresel demokrasi endeksi 2020’de 5,37 iken 2021’de 5,28’e düşerek şimdiye kadarki en düşük seviyesine geriledi.

Dünyanın en demokratik ülkeleri 9,75 puanlık skorla Norveç, 9,37’lik skorla Yeni Zelanda ve 9,27’lik skorla Finlandiya olurken endekste son sırayı 0,32’lik skorla Afganistan aldı.