Denizini kaybeden Bakireler Tapınağı tahrip ediliyor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 28, 2022 / 13:09

İstanbul Maltepe›de bulunan ve yapımı 1953 yılına dayanan Bakireler Tapınağı ya da diğer adıyla Bakireler Anıtı, altında yakılan ateş ve yapılan mangallar nedeniyle zarar gördü.

Osmanlı Hava Kuvvetleri’nin kurucusu Süreyya İlmen tarafından 1953 yılında, kıyıdan 50 metre uzaklıkta yaptırılan Bakireler Anıtı, sahile dolgu yapılması nedeniyle karada kaldı. Geçmişte Süreyya Plajı’ndan yüzerek anıta çıkanların, kubbesi altında dinlendiği anıtta, bir kaç ay önce restorasyon çalışması yapıldı. Anıt, şimdilerde otopark alanı içerisinde, bakımsız bir halde kaderine terkedildi. Isınmak için ateş yakılan, mangal yapılan, boyaları dökülen ve sütunları isle kaplanmış anıtın, kubbesi de tahrip edilmiş durumda.

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin, “Maltepe’nin Kız Kulesi” olarak ifade ettiği anıt için yetkililerin bir an önce çalışma başlatılması gerektiğini söyledi. Şahin, Bakireler Anıtı’nın bir kent hafızası olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

DENİZDEN SÜPERMARKET OTOPARKINA
“Yılların getirdiği göç ve kentin ‘planlı’ adıyla plansız gelişmesi sonucunda Bakireler Anıtı kaldırılmış. Özgün yerinden kaldırılarak yol altında kalmış. Şu an bir süpermarketin otoparkında anıt duruyor. Maalesef bakımsız ve terk edilmiş vaziyette kaderini bekliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir müdahale yapacağını söyledi. Umarım yakın bir zaman içerisinde, şu an olduğu yerden daha özgün bir yerde olur. Belki ileride suni bir dolgu yapılarak, denizin içerisinde bir yerleşim yapılabilir.”

MALTEPE BELEDİYE BAŞKANI: YENİDEN DÜZENLİYORUZ
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, 14 Kasım’da sosyal medya hesabından anıtla ilgili “Bakireler Tapınağı’nın hem sağ hem sol tarafını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatları doğrultusunda yeniden düzenliyoruz. Halkımızın çok rahat gezebileceği, sohbet edebileceği, çocukların parkta oynayabileceği bir alana dönüştürüyoruz” paylaşımı yapmıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top