Deprem bölgesindeki 29 müzede fiziki yıkım yok

Deprem bölgesindeki 29 müzede fiziki yıkım yok
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün depremlerden etkilenen illerde bulunan 29 müzede yaptığı incelemede fiziki bir yıkım tespit edilmedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün depremlerden etkilenen illerde bulunan 29 müzede yaptığı incelemede fiziki bir yıkım tespit edilmedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, sadece Hatay Müzesi’nde bir blokta hasar olduğunu belirterek, “Onun haricindeki müzelerimizde genel fiziki hasar yok denecek kadar az. Çok ufak sıvaların, boyaların, kaplamaların düştüğü örnekler var. Müzelerimizde telafi edemeyeceğimiz bir kayıp yok. Diyarbakır Müzemizde temizlik çalışmaları dahil tüm süreç bitti. Dünyanın en büyük iki mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde mozaiklerde tek bir hasar yok, tek bir parça bile yerinden oynamış değil. Saint Pierre Kilisesinde ise daha sonradan yapılmış çevre duvarında dökülmekler var, orijinal tarihi dokusunda bir zarar yok” dedi.

HİÇBİR ESERİN ÇALINMASINA MÜSAADE ETMEYİZ
Coşkun, depremlerden etkilenerek yıkılan Adıyaman’daki 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü’ndeki tokalaşma sütununun, depremin yaşandığı ilk gün kontrol altına alındığını, çalındı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Coşkun, “En kısa zamanda ayağa kaldırılarak tokalaşma sahnesini de üzerine koyacağız. Biz hiçbir eserin çalınmasına müsaade etmeyiz. Bilim heyetimiz sahada çalışıyor” dedi.