Deprem ihalelerinde bölgesel eşitsizlik

Deprem ihalelerinde bölgesel eşitsizlik
T24 yazarlarından Çiğdem Toker, deprem bölgesinde yapılan ihaleleri mercek altına alarak yatırımlardaki eşitsizlikleri gözler önüne serdi.Toker’in yazısına göre, depremden etkilenen kentlerin nüfus ve yapılan ihalelerin toplam...

T24 yazarlarından Çiğdem Toker, deprem bölgesinde yapılan ihaleleri mercek altına alarak yatırımlardaki eşitsizlikleri gözler önüne serdi.

Toker’in yazısına göre, depremden etkilenen kentlerin nüfus ve yapılan ihalelerin toplam büyüklüklerine bakıldığında eşitsizlik görünüyor. Son ihalelerle birlikte deprem konutları için verilen tekliflerin toplam parasal büyüklüğü 60,7 milyar TL’ye ihale sayısı ise 66’ya ulaştı.

TOKİ deprem ihalelerinin sonuçlarına bakıldığında en büyük payı yaklaşık 18,4 milyar liralık ihale ve 10 bin 374 adet konut ile Gaziantep aldı. Gaziantep’i 17,5 milyar TL ve 9 bin 476 adet konut ile Kahramanmaraş, 11,8 milyar TL ve 6 bin 735 konut ile Malatya izledi. Depremden etkilenen kentlerin nüfus ve yapılan ihalelerin toplam büyüklüklerine bakıldığında eşitsizlik görünüyor.

Bugüne kadar Hatay için yapılan ihale büyüklüğü 3,4 milyar TL konut sayısı ise 2 bin 169’da kaldı. Bu, deprem konutları için bugüne kadarki toplam ihale büyüklüğüyle kıyaslandığında yüzde 5,6 civarında bir paya karşılık geliyor. Hatay’ın uğradığı yıkım ortadayken bu eşitsizlik izaha muhtaç görünüyor.

DAİRE BAŞINA MALİYET 1,7 MİLYON
İhalelerde verilen teklifler projedeki konut sayılarına bölündüğünde, konut başına maliyetin çok yüksek olduğu görünüyor. Bugüne kadar yapılan 60’ın üzerindeki ihalenin ortalaması alındığında, daire başına maliyetin 1,7 milyon TL’yi geçtiği ortaya çıkıyor. Dosyalar gizli olduğu için bu hesaplamaların da nasıl yapıldığı ve müteahhitlik şirketlerinin kârlılığı önem kazanıyor.