DASK’ın yıkılan konutlar için ödeyeceği en yüksek tazminat 640 bin lira

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 17, 2023 / 12:05

Türkiye’yi sarsan depremin ardından binlerce bina moloz yığınına döndü. Binlerce vatandaş sokakta kalırken çadır kentlerde yaşayanlar hayatlarına yeniden nasıl başlayacağını düşünüyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu sigortası yaptıranlar zararlarının ne kadarının karşılanacağını merak ediyor. Uzmanlar hasar tespit ve ödenebilecek tutarları BBC Türkçe’ye anlattı. Ancak bu noktada öne çıkan konu ise yükselen enflasyon ve sigorta yapıldığı tarihten bugüne değişen enflasyon koşulları.

Zorunlu deprem sigortasının tazminatı hesaplanırken zararın gerçekleştiği yer ve tarihte binanın yeniden inşa edilmesinin maliyeti esas alınıyor. 2023 için belirlenen birim metrekare maliyeti 3.016 TL.

DASK, sigorta tazminatını belirlerken binanın arsa değerini dikkate almıyor. Ödenecek tazminat, hiçbir zaman poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olmuyor. Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödeniyor.

BİR AZAMİ TUTAR VAR
Aynı zamanda DASK’ın sigorta tazminatı için belirlediği bir azami tutar da var. Buna göre 25 Kasım 2022 itibarıyla DASK’ın verdiği en yüksek tazminat miktarı 640 bin TL.

Bu tutar bir konutun tamamen yıkılması durumunda ödenecek en yüksek rakam.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Sami Aksoy, DASK’ın ortaya koyduğu sistemin böylesi afetler için özellikle pandemiden sonra daha da yetersiz bir hale geldiğini söylüyor:
“Demir ve çimento piyasası, inşaat maliyetleri, metrekare maliyetleri, pandeminin yarattığı enflasyon ile yükseldi; buna bağlı olarak gayrimenkul ve kira maliyetleri de arttı. Yani depremzede DASK’tan aldığı bu miktarla o binayı tekrar inşa ettirebilecek mi?”

Bu yüzden Aksoy’a göre zorunlu deprem sigortası, sadece kısmi bir tazminat sağlayabiliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top