Deprem ve İletişim

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 19, 2023 / 07:10

Kahramanmaraş depreminin üzerinden günler geçti. Ancak iletişim tarafındaki tartışma bitmiyor. Deprem bölgesindeki halk ve özellikle yardım için bölgeye gidenler her üç operatörün de şebekesinin çalışmamasından rahatsız. Konuyla ilgili ilk açıklama Fatih Altaylı’dan geldi. ( https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3565555-btk-ne-is-yapar )  Operatörlerden birinin CEO’su konuyu BTK’nın koordine edemediğini söylemiş. Kaynak belli değil. Vodafone CEO’su Engin Aksoy ise iki sorumlu ilan etmiş:

  1. Kule tipi baz istasyonlarının olmayışı
  2. Deprem bölgesindeki trafik, jeneratörleri çalıştırmak için akaryakıt bulunamaması.

Sanıyorum CEO’larımızın ilk deprem deneyimiydi. 1999 depreminde Adapazarında’ydım. Sene 1999 olmasına, internet sadece belli bir grup tarafından kullanılmasına rağmen, o dönemde ihtiyaç görünüyordu. Ericsson ricalarımızla bir iki uydu telefonu getirmişti. O dönemde yolladığımız yardım mesajı hala internette arada karşıma çıkıyor. Forumlarda duruyor.

Bu nedenle Elon Musk’ın depremin ilk günlerindeki Starlink teklifi bana sorulduğunda hiç düşünmeden hemen kabul edelim demiştim. Ama reddettik.  Şimdi gelelim neyin nasıl yapılması gerektiğine;

  1. Elon Musk’ın iletişim teklifi düşünülmeden kabul edilmeliydi.
  1. BTK konusunda uzun zamandır yazıyorum. Üst kurulların hepsi kuruluş amaçlarını yitirdi. Başka amaçlarla çalışıyor. En iyi basit şekliyle RTÜK ile BTK birleştirilmeli ve özelleştirilmeli (İngiltere’deki muadili CEO ile yönetiliyor ve tamamen bağımsız). Bu şekilde olmayacaksa derhal kapatılmalı. Tıpkı Kosgeb’in kapatılması gerektiği gibi.
  1. Halkın 5G ve dolayısıyla baz istasyonları ile ilgili ciddi rahatsızlığı var. Sanıyorum bürokrasi buna çözüm olarak kule baz istasyonlarından vazgeçmiş. 5G’nin durumu belirsizliğini koruyor. Artık sanki asıl ihtiyaç uydu iletişimi. Bu konuda yatırımların hızlandırılması lazım.
  1. Halk Turkcell’in drone baz istasyonlarını çok bekledi. Üstelik Turkcell’in vaadi tam olarak buyken. (https://www.gzt.com/jurnalist/turkcell-yapti-turkiyenin-ilk-ucan-baz-istasyonu-3466267) Turkcell içinde Süreyya Ciliv döneminde başlayan bir atalet var. Çok güvendiğim Kaan Terzioğlu bile bu ataletin ortadan kalkmasını sağlayamadı. Murat Erkan içerden gelmesine rağmen, o da çok zorlanıyor. Turkcell’in iletişimden, teknolojisine, basın ilişkilerinden, PR iletişimine kadar, eski hızlı, liyakatli, dönemlerine dönmesi için, insan kaynaklarını yeniden ve en kısa zamanda düzeltmesi gerekmektedir.

Not : Deprem gibi özel dönemlerde herkesin aklına yeni teknolojiler gelir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İston, hepimizin dikkatini çeken bir yenilikle, üç boyutlu yazıcılarla ev imalatına başlamıştı. Ekrem İmamoğlu deprem bölgesine iletmiş olmalı. Bu çadırdan daha rahat konteynerden daha hızlı bir teknoloji. Ancak deprem bölgesinde henüz görmedik.

—————————————————————-

Deprem sonrası dikkat

Malum Türkiye’de sosyal medyada fikir özgürlüğünün devamlı tehdit edilmesi sonucu, Türkiye’de özgür tartışma ortamları mesajlaşma programlarına kaydı. Bu da zaten popüler olan mesajlaşma programlarının daha yoğun kullanılmasını sağladı. Ancak burada da en doğru haber kaynağına ulaşmak için 4 yazılım önereceğim.

  1.  hÖncelikle bir whatsapp botu https://api.whatsapp.com/send?phone=908503086278&text=Deprem linkine tıklayarak yada Whatsapp’tan +90 850 308 6278 numarasına bir mesaj göndererek ulaşabilirsiniz.Lokasyon bilginizi yolladığınızda size en yakın Dağıtım Merkezleri ve Güvenli Bölgeleri gösteriyor.
  2. Bir whatsapp grubu. Aslında birçok platformun birlikte oluşturduğu bir grup.https://chat.whatsapp.com/F4XGqKXa78DDS0CeE7cIlk
  3. Depremlerden hızlıca ve büyüklüklerinden emin olarak ulaşabileceğiniz bir kaynak. https://earthquake.app/
  4. Dostlarınız ve ailenizin nerede olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu uygulamayı kullanmalısınız. https://www.life360.com/intl/

———————————————————————

Girişim23 konuları arasına Afet Teknolojileri Girişimciliğini ekledi

Ankara’da 4-6 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan ve benim de desteklediğim Girişim23 ( https://www.girisim23.com/ ) aslında bir startup etkinliği. Amacı girişimcilerle, yatırımcıları bir araya getirmek. Ancak malum depremle birlikte programlarında değişiklik yaptılar. Afet Teknolojileri Girişimciliği ve Afet Bölgesindeki Girişimcilerin etkinlikte yer alması konusu ayrı ayrı ele alınacak. Afet Teknolojisi üretimi konusunda çalışma yapan girişimcilere bir alan ayrılmıştı. Bu alanda afetten etkilenen girişimcilerin de bulunması için planlama yapıldı. Ayrıca Girişim23 kapsamında Afet Öncesi, Afet Anı ve Sonrası için geliştirilecek teknolojiler konusunda uzmanlar görüşlerini sunacak.  Geçen hafta “Yapay zeka depremi tahmin edebilir mi?” başlıklı köşe yazımdan sonra, Girişim ‘23 organizatörü Semor’un yöneticisi Nezih Kuleyn ile görüştüm. Bu başlıkların ekleneceğini söyleyince çok mutlu oldum. Depremin en yıkıcı kısmını, teknoloji ile atlatabileceğimizi öğrenmeye milletçe öğrenmeye başladığımız şu günlerde, bu gelişmenin çok değerli olduğunu düşünüyorum.

Girşim23’de, umarım deprem öncesi ve sonrası en az zararla atlatmamız için yenilikçi teknolojileri görür, öğrenir, yatırım almasını sağlarız. Ben özellikle bu alanı ve yapılacak konferansı yakından takip edeceğim. Belki de geçen hafta köşe yazımda, bu konuda bir yarışma planlamış olan Harvard Üniversitesi fizik profesörü David A. Weitz’i de panelde konuşmacı olarak alabilirim.

—————————————————

Bir ülke depreme nasıl hazırlanmalıdır?

Türkiye’nin ciddi problemlerinden biri sorunlara çözüm üretirken bunu baştan strateji belirleyerek gerçekleştirememesi. Bu nedenle genelde çözümler dağınık ve karmaşık hal alıyor. Deprem sonrasında da eminim herkes konunun bir ucunu tutacak ama stratejisizlik, yapılan her çalışmayı bir süre sonra öldürmeye başlayacaktır. Bu nedenle ChatGPT’ye bir ülke depreme nasıl hazırlanmalı diye sordum. İşte cevabı:

Bir ülkenin depreme hazırlanması için birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıdaki adımlar bu hazırlık sürecini destekleyebilir:

  1. Risk değerlendirmesi: Deprem yapılarının güncellenmesi için öncelikle risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu değerlendirme, yapıların deprem performansını ve deprem sırasında olası hasarlarını belirlemek için yapılır. Risk değerlendirmesi, güncellenmesi gereken yapıların belirlenmesine yardımcı olur ve deprem güvenliği için gerekli önlemlerin alınmasına yol açar.
  2. Yapı standartlarının belirlenmesi: Deprem güvenliği için yapı standartları belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Bu standartlar, yapıların yapım aşamasından sonra güncellenmesine kadar geçerlidir ve yapıların deprem performansını artırmayı amaçlar.
  3. Eğitim ve bilinçlendirme: Depreme hazırlıklı olmak, halkın deprem güvenliği konularında eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi ile mümkündür.
  4. Altyapının güçlendirilmesi: Deprem sırasında zarar görmemesi için ülkenin enerji, su, telekomünikasyon ve diğer altyapı sistemlerinin güçlendirilmesi gerekir.
  5. Çalışma gruplarının oluşturulması: Ülkenin farklı sektörlerinden profesyonellerden oluşan çalışma grupları oluşturulması, depreme hazırlık ve müdahale sürecini daha verimli hale getirebilir.
Scroll to Top