Depremde iletişim de enkaz altında kaldı çünkü ‘telekom kulesi’nde Türkiye ikinci ligde

Depremde iletişim de enkaz altında kaldı çünkü ‘telekom kulesi’nde Türkiye ikinci ligde
Depremde binaların üzerinde yer alan baz istasyonlarının çökmesi nedeniyle iletişimin kesintiye uğraması Türkiye'nin kule kapasitesini de gündeme getirdi. Turkcell'in bağımsız iştiraki Global Tower kule şirketleri küresel liginde...

Depremde binaların üzerinde yer alan baz istasyonlarının çökmesi nedeniyle iletişimin kesintiye uğraması Türkiye'nin kule kapasitesini de gündeme getirdi. Turkcell'in bağımsız iştiraki Global Tower kule şirketleri küresel liginde 29. sırada. Global Tower'ın üzerinde Meksika'dan, Endonezya'dan şirketler yer alıyor.

Türkiye'de afet anında yaşanan olumsuz tecrübeler telekomünikasyon sektörünün tüm bileşenlerinin masaya yatırılmasına neden oldu.

Bu kapsamda ele alınan konulardan biri de Türkiye'nin kule altyapısı oldu. Türkiye'de Turkcell'in iştiraki ve Türkiye'nin ilk bağımsız şirketi Global Tower bu konuda faaliyet gösteriyor. Global Tower sadece Türkiye'de değil, Ukrayna, Belarus ve KKTC'de de kule portföyünü elinde tutuyor.

Turkcell'in 2021 faaliyet raporuna göre bu yıl itibariyle Global Tower'ın 11 bin 60 kulesi bulunuyor. Bunların 8 bin 962'si şirketin Türkiye portföyünde bulunuyor. Türkiye'deki kule adedinin 4 bin 537 adedi şirketin sahipliğindeyken 2 bin 235'inde kullanım hakkı, 2 bin 190'ında kontrat yönetimi söz konusu.

Şirketin Ukrayna'da 1.149 sahip olduğu kule varken, Belarus'ta 834, KKTC'de de 115 kulenin kullanım hakkı bulunuyor.

Telekom kulesinin birinci liginde Hintli ve Asyalı şirketler var
Global Tower toplam kule sayısıyla küresel olarak kule işletmecisi şirketler arasında 29. sırada yer alıyor.

Telekom kulesi liginin ilk sıralarında ise Hintliler başta olmak üzere Asyalı şirketlerin sayısı dikkat çekiyor.

Dgtl Infra'nın Çin ve Rusya'daki altyapıyı dışarıda bırakan veri setine göre, ilk sırada 219 bin 226 kuleyle küresel düzeyde faaliyet gösteren American Tower yer alırken, American Tower'ı 185 bin 447 kuleyle Indus Towers ve 151 bin kuleyle Summit Digitel Infrastructure izliyor. Türkiye'nin üzerinde ise Avrupalı, Endonezyalı, Suudi Arabistanlı şirketler yer alıyor.