Depremin ihracata ilk etkisi eksi 1,5 milyar dolar

Depremin ihracata ilk etkisi eksi 1,5 milyar dolar
Türkiye’nin şubat ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri deprem nedeniyle yazılı olarak açıklandı. Şubat ayında ihracat yüzde 6,4’lük azalışla 18,6 milyar dolar olurken, ithalat 10,6’lık artışla 30,8 milyar dolara...

Türkiye’nin şubat ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri deprem nedeniyle yazılı olarak açıklandı. Şubat ayında ihracat yüzde 6,4’lük azalışla 18,6 milyar dolar olurken, ithalat 10,6’lık artışla 30,8 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi yüzde 3,5 artış kaydederken, dış ticaret açığı ise yüzde 52,8 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 60,5’e geriledi. Bakanlık, depremin şubat ayı ihracatını doğrudan 1,5 milyar dolar aşağı çektiğini bildirdi.

2023 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 1,5 oranında artarak 38 milyar dolar, ithalat yüzde 15,6 oranında artarak 64,4 milyar dolar, dış ticaret hacmi yüzde 9,9 oranında artarak 102,4 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı da yüzde 44,7 artış kaydetti.

4 ilde gerileme daha fazla oldu
Toplam ihracatının yüzde 8,6’sını oluşturan 11 ilde yaşanan deprem felaketinin ihracat üzerinde aşağı yönlü etkisi olduğuna dikkat çeken açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Gümrük kapıları verilerine göre Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta önemli ölçüde gerileme meydana gelmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı yönlü etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı Şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir.”

İşlenmemiş altın ithalatı yüzde 858,7 arttı
Şubat ayı ithalatı 30,8 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 22’si enerji ithalatı kaynaklı, işlenmemiş altın ithalatı 3,7 milyar dolar artarak (%858,7 artış) 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Fiziki olarak üretim alt yapısında fazla hasar bulunmamakla birlikte istihdam kaybı nedeniyle üretim durma noktasına gelmişti. Depremden az etkilenen Adana ve Gaziantep gibi illerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da ise çarklar dönmeye başladı. Bu illerimizde yer yer yüzde 30 kapasiteye ulaşıldı” dedi.