Depremzededen konut için para almayacağız

Depremzededen konut için para almayacağız
Cumhurbaşkanı adaylığı açıklandıktan sonra CHP Grup Toplantıları’nda konuşmama kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk Millet Buluşması’nı depremde ağır yıkım yaşayan Hatay’da düzenledi. Kılıçdaroğlu’na...

Cumhurbaşkanı adaylığı açıklandıktan sonra CHP Grup Toplantıları’nda konuşmama kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk Millet Buluşması’nı depremde ağır yıkım yaşayan Hatay’da düzenledi. Kılıçdaroğlu’na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “helalleşme” çağrısına işaret eden Kılıçdaroğlu, “Eğer helalleşme olacaksa, anahtarı teslim edeceksiniz, ölen canlar, vatandaşlarımız için özür dileyeceksiniz, helalleşme o zaman olur. Vatandaşın devlete borcu yok ama devletin vatandaşa borcu var. Devlet bunu yapar mı? Niye yapmasın, 418 milyar doları hortumlayanlardan alacaksın parayı, vatandaşa vereceksin. Bitti bu kadar” diye konuştu.



“BEŞ KURUŞ ALMADAN EV” SÖZÜ
Kılıçdaroğlu, depremde evi yıkılan ya da ağır hasar alan vatandaşlara “bedava ev” sözü verdi. Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin konut hakkına ilişkin maddelerini okuyan, kamu denetim aşamalarına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, iktidarın “yapacağım” dediği evlerin 20 yıl taksitle satılması planına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “İktidar olduğumuzda herkesin anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş almayacağız. Zaten almak suç. Anayasa’da gayet açık bir düzenleme var. ‘Devlet kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür’ diyor” ifadelerini kullandı.

İRAN, AFGANİSTAN VE SURİYE’YE UYARI
Kılıçdaroğlu daha sonra Suriye sınırında, sınır güvenliği ve sığınmacılara ilişkin konuştu. Sınır kapılarının “yol geçen hanına” döndüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanlığımızda kimse elini kolunu sallayarak bu sınırlardan Türkiye’ye giremeyecek” dedi. İran, Afganistan ve Suriye’ye seslenen Kılıçdaroğlu, “Bu necip milletin alnına ırkçılık gibi kara bir leke sürmeden Suriyeli kardeşlerimizi en geç iki yıl içinde kendi anavatanlarına göndereceğiz. Afganlıları da geldikleri İran’a geri iade edeceğiz. Bunu Suriye’nin de İran’ın da Afganistan’ın da bilmesini isteriz. Ülkemizin demografik yapısının değişmesini istemiyoruz” diye konuştu.

“SINIRLARI İLK HAFTA KAPATACAĞIM”
Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan paylaştığı mesajda da uluslararası bir proje hazırladıklarını, Türkiye’nin Akdeniz’de siyasi lider olacağını belirterek “Sokak ve mahallelerimizi sahiplerine geri vermek zorundayız. Sınırı her türlü kaçak geçişe, cumhurbaşkanlığımın ilk haftasında kapatacağım” ifadelerini kullandı.