DEPREMZEDEN YÜKSEK KİRA İSTEYENLER YAPTIRIM KISKACINDA

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 20, 2023 / 09:57

Yüzbinlerce depremzede zor barınma şartları nedeniyle evlerinden, şehirlerinden ayrıldı ve en azından konutları yapılıncaya kadar yeni bir hayata yelken açtı.

Özellikle deprem bölgesine yakın illerde bu nedenle konut talebinden olağandışı bir artış oldu. Konya, Kayseri, Mersin ve Ankara’da artan taleple birlikte hem kira fiyatlarında anormal yükselişler meydana geldi hem de kiralık evini depremzedelere vermeyen ev sahipleri haberlere konu oldu.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, bu konudaki şikayetler için adresin kendileri olduğunu açıkladı.

Prof. Kılıç, “Konut kiralarının artırımı, depremzedeler özelinde, onlara dönük böyle bir şeyin yapılması bir insan hakları ihlali olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman eşitlik ilkesinin ihlali, ayrımcılık yapma, bizim kanunumuzda da yer aldığı üzere bir ayrımcılık söz konusu olabiliyor. Yüksek bir kira bedeli talep edemeyeceği için depremzedeye vermeme durumları olabilir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, tam da bu noktalara başvuru yapılabilecek, hak aranabilecek kurum olarak karşımıza çıkıyor. Biz de kurul olarak ihlal kararlarımızı veriyoruz” dedi.

Kamuoyuna da yansıyan “depremzedeleri istihdam etmeyelim” söylemini üzücü olarak niteleyen Kılıç, bu tür durumlarda TİHEK’in idari yaptırım uygulama yetkisinin bulunduğunu kaydetti.

AFEDZEDELERE KİRA YARDIMI BAŞLIYOR
AFAD, Afetzede Barınma Desteği başvurularının e-Devlet üzerinden başladığını açıkladı.

AFAD’dan yapılan açıklamada “Deprem bölgesinde konutu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlarımız için, “Afetzede Barınma Desteği” başvuruları e-Devlet üzerinden başlamıştır. Hatalı başvuru durumunda, “İPTAL” seçeneği kullanılarak yeniden başvuru yapılabilmektedir” dendi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top