Depremzedeyi işten atmak yasak

Depremzedeyi işten atmak yasak
Depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan 11 ilde, belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneği uygulamaları başlatıldı. Depremde işyeri kapanan sigortalıya OHAL boyunca aylık 4 bin lira ödenecek....

Depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan 11 ilde, belli şartlar altında işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneği uygulamaları başlatıldı. Depremde işyeri kapanan sigortalıya OHAL boyunca aylık 4 bin lira ödenecek. İşsiz kalanlara OHAL süresince günde 133,44 TL destek ödemesi yapılacak. Pandemi döneminde uygulanan işten çıkarma yasağı, nakdi ücret desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi destekler OHAL boyunca da uygulanacak. İşverenler Türkiye İş Kurumuna kısa çalışma ödeneği başvurusu yapabilecekler.

EĞER BİR İŞ YERİ KALMIŞSA OHAL BOYUNCA İŞTEN ÇIKARMA YASAK
Ödemelerde; yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen işyerleri için uygunluk tespiti tamamlanması beklenmeyecek. Hatalı bilgi verenlere yapılan fazla ödemeler, faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek.

OHAL boyunca her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında feshedilemeyecek. İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya işin sona ermesi halleri fesih yasağına istisna oluşturacak. Buna aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işverenlere, her bir işçi için aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.