DETOKSU YANLIŞ BİLİYORUZ

Vücudunuzun doğal olarak nasıl detoks yaptığını anlamak için bugün sizler için hazırladığımı bilime dayalı rehberiniz olarak düşünebilirsiniz. Bu kılavuz ile detoks yapmanın ne anlama geldiğini ve vücudunuzun detoks yollarının nasıl çalıştığını ayrıca, doğal detoksifikasyon yollarınızı nasıl destekleyeceğinize dair ipuçlarını paylaşacağım.

SEBZE - MEYVE SULARINA İHTİYACINIZ YOK!

Ne yazık ki, detoks terimi, kısıtlayıcı bir diyetle ya da bir hafta sonundan itibaren vücudu yiyecek ya da alkolle aşırı derecede doldurduktan sonra arındırmanın bir yolu ile eşanlamlı hale geldi. Tipik olarak belirli bir diyetin izlenmesini veya vücudunuzu toksinlerden arındırdığını iddia eden pahalı ürünleri kullanmayı gerektirir, bu da beklentiler doğrultusunda sağlığınızı iyileştirir ve kilo vermeyi teşvik eder. Aslında bunun nedenini anlamıyor değilim! Size bir enerji artışı sağlamak için pazarlanan 3 günlük detoks programına atlamak ve nihayet değişim için çaresiz kaldığınızda bu son 5 kiloyu kaybetmek cazip görünüyor olabilir.

Ancak bir beslenme uzmanı olarak, detoks yapmanın gerçekte ne anlama geldiğini yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. Gerçek şu ki, vücudunuz toksinleri yok etmek için inanılmaz derecede donanımlıdır. Vücudunuzun detoks yolları sizi hayatta tutmak için günün her saati çalışır. Bu detoks yollarını öylece açıp kapatamazsınız.

Bununla birlikte, yerleşik bir detoksifikasyon sistemimizin olması, her zaman en iyi şekilde çalıştığı anlamına gelmez. Bazen detoksifikasyon yollarınız ekstra desteğe ihtiyaç duyar. Kafa karıştırıcı değil mi?

Detoks yapmanın en iyi yolu, vücudunuzun doğuştan gelen detoks sistemini beslenme ve yaşam tarzı uygulamaları yoluyla günlük olarak desteklemektir. Ama önce, vücudunuzun doğal olarak nasıl detoks yaptığını anlamak önemli.

DETOKSİFİKASYON NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Detoksifikasyon, vücudun toksik maddeleri uzaklaştırma sürecidir. Yani aslında vücudunuzun hayatta kalmak için kendi başına yaptığı süregiden bir süreçtir. Ana detoksifikasyon organlarınız karaciğer ve böbreklerdir. Ek olarak, lenfatik sisteminiz, sindirim sisteminiz, cildiniz ve akciğerleriniz de vücudunuzun detoks yapmasında rol oynar. Hepsi birlikte vücutta detoksifikasyon yolları oluştururlar.

Gerçek detoksifikasyonun bir diyet olmadığından bahsetmek zorundayım. Ayrıca kısıtlayıcı bir diyete, meyve suyu detoksuna veya detoks için pahalı bir kite ihtiyacınız yok. Detoks satışıyla ilgili pazarlama, değişim için çaresiz kaldıklarında insanları savunmasız bir durumda yakalar. Çoğu kişi (istemeden de olsa!), detoksun veya arınmanın sağlık açısından aradıkları sonuçları vereceğini umarak, "hızlı uyum zihniyetiyle" detoks'a yaklaşır.

Ne yazık ki, bu tipik olarak başka bir yo-yo diyetine veya bir kısıtlama-aşırıya kaçma döngüsüne dönüşür. Sonsuza dek sağlıklı yaşamanın veya yaratmanın sürdürülebilir bir yolu değildir. Optimal sağlık, değerlerinizle uyumlu beslenme ve yaşam tarzı seçimleriyle değişen alışkanlıklara yavaş ve istikrarlı bir yaklaşımdan gelir. Ve maalesef kabul etmeliyim ki detoks diyetlerinin hızlı çözüm vaatleri kadar "seksi" değil bu bahsedeceklerim.

Ancak, detoksifikasyon yollarınızı günlük olarak destekleyen bir yaşam tarzı yaratabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi, detoks yapmaya bir yaşam tarzı veya günlük bir kişisel bakım eylemi olarak yaklaşmanızı tavsiye ederim.

NEDEN DETOKS YAPIYORUZ?

Detoks ifadesi gibi, "toksinler" de kimin konuştuğuna bağlı olarak farklı bir anlam kazanabilir. Toksinler, iç ve dış toksinler olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. İç toksinler, laktik asit, üre ve doğal metabolizma sırasında ortaya çıkan bağırsaktaki mikroplardan çıkan atık ürünleri içerir. Dış toksinler vücudun dışından gelir ve yeme, içme, nefes alma yoluyla verilir veya deri yoluyla emilir.

Günümüzde her zamankinden daha fazla, kimyasal bileşikler ve çevresel kirleticiler gibi dış toksinlere sayısız maruziyetle karşı karşıyayız. Toksin maruziyetini sınırlandırmaya çalışsak bile bu günlük olarak gerçekleşir. Aslında, gıda katkı maddeleri, gıda ambalajları ve çevresel kimyasallar kategorisine giren 80.000'den fazla kimyasal olduğu tahmin edilmektedir.

VÜCUDUNUZ NASIL DETOKS YAPIYOR?

KARACİĞER

Karaciğeri ana detoksifikatör olarak düşünün. Normal metabolizmanın bir parçası olarak vücudumuzun ürettiği toksinleri gideren bir filtre görevi görür. Ayrıca vücudumuzun virüsler ve bakteriler, kolesterol, hormonlar, alkol, ilaçlar, kimyasallar, ağır metaller dahil olmak üzere toksinlerin ortadan kaldırmasına yardımcı olur.

BÖBREKLER

Karaciğer gibi böbrekler de filtre görevi görür. Vücudumuzdaki ilaç yan ürünleri ve zararlı kimyasallar gibi atıkları ve istenmeyen maddeleri filtrelerler. Ayrıca böbrekler sıvı ve elektrolit dengesini düzenleyerek vücudumuzu dengede tutar. Bu, vücudunuzun pH dengesini korumak, hücrelerinizin işlevlerini yerine getirmesine izin vermek ve kan basıncını kontrol etmek için çok önemlidir.

SİNDİRİM YOLU

Bağırsak yolunun birçok rolünden biri detoksifikasyonu desteklemektir. Bağırsak sistemi, bağırsak hareketleri yoluyla toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu, yeterince lif yiyerek ve bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmayı besleyerek uygun bağırsak sağlığını korumayı gerektirir. Bitki bazlı kaynaklardan yeterince lif aldığımızda bu, bağırsak yolunu toplu olarak doldurur ve ağır metallerin, kimyasalların ve fazla hormonların bağırsak yolundan atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bağırsak bakterilerini desteklerken, zararlı bakteri ve mayanın aşırı büyümesini azaltmaya yardımcı olur.

LENFATİK SİSTEM

Lenf, tüm vücutta lenfatik sistem boyunca dolaşan sıvıdır. Esas rolü hücrelerimizi yabancı maddelerden korumak ve onları vücudumuzdan atmak olan daha büyük bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenfatik sistem, tümü kılcal damarlar, damarlar ve yüzlerce lenf düğümünden oluşan bir ağ ile birbirine bağlanan dalak, timus, adenoidler, bademciklerinizden oluşur. Bu benzersiz sistem, enfeksiyonlarla savaşmaya ve zararlı toksinlere karşı korumaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini (diğer bir deyişle lenfositleri) taşıma ana görevi ile detoksifikasyonda büyük bir rol oynar.

SOLUNUM SİSTEMİ

Burundan başlayarak, burun deliklerinizin içindeki küçük tüyler, toz ve kir gibi partikülleri ciğerlerimizden uzak tutmaya yardımcı olmak için koruyucu bir bariyer oluşturur. Burnunuzu ve ciğerlerinizi kaplayan mukus, ikinci bir koruyucu tabaka oluşturur. Son olarak, oksijen soluduğunuzda, akciğerler ve bronşlar, toksinleri daha sonra soluduğunuz karbonik gaza (CO2) dönüştürmeye yardımcı olur.

CİLT

Deriyi vücudun savunma sistemi olarak düşünün. Vücudun en büyük organı olan deri, vücudumuza girmemesi gereken bakteriler, virüsler ve kimyasal toksinlerden bizi koruyan bir bariyer oluşturur. Deri ayrıca detoksifikasyon sürecinin terleme yoluyla gerçekleşmesine izin verir.

Karaciğer ve böbrekler, detokslama söz konusu olduğunda ağır işlerin çoğunu yaparken, her zaman tüm toksinlerden kurtulamazlar. Dışarı atılamayan toksinler ise yağda depolanır. Vücut terlediğinde, bu ikincil sistem aracılığıyla ağır metaller, arsenik, kurşun ve cıva gibi toksinleri atabilir.

VÜCUT DOĞAL OLARAK NASIL DETOKS YAPAR?

Vücut kendi kendini detoksifiye etse de en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için günlük olarak destekleyebiliriz. Kısıtlayıcı bir diyet veya meyve suyu arıtımı yapmak yerine, vücudunuzun detoks yollarını doğal olarak destekleyen günlük beslenme ve yaşam tarzı uygulamaları eklemeye odaklanmanızı öneririm.

Haftaya da, vücudunuza zarar vermeden, metabolizmanızı strese sokmadan günlük olarak detoksifikasyonu desteklemenin en iyi yollarından bahsedeceğim. Toksinlere maruziyetinizi azaltmak ve daha fazla detoksifikasyon uygulaması dahil etmek için daha fazla yol arıyorsanız takipte kalın. Haftaya görüşürüz ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Melis Durası Arşivi