Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

DEVLERİN TÜRKİYE ÇIKARMASI!

2021 sonunda Stellantis Grubu’nun Başkanı John Elkann ve CEO’su, Carlos Tavares, bu yıl önce Citroen ve DS’in CEO’ları ardından BMW’nin Başkan Yardımcısı Türkiye’yi ziyaret etti. Geçen hafta Ford Motor Company’nin CEO’su Jim Farley ve üst düzey yönetimi ülkemize gelirken, Temmuz’da ise Opel’in yeni CEO’su ilk ziyaretini Türkiye’ye yapacak. Sebebi Türkiye’nin tecrübelerinden ve fırsatlarından yararlanmak.

PANDEMİYLE birlikte dünyada otomotiv endüstrisi büyük bir krizin içinde. Bir tarafta devam eden çip krizi, diğer tarafta tedarik problemleri, girdi maliyetlerindeki artış ve lojistik problemleriyle birlikte üretimler büyük sekteye uğramış durumda. Arz ve talep arasında her geçen gün açılan makasla birlikte batılı ülkeler hiç alışık olmadıkları enflasyon gerçeğiyle karşı karşıya kalmış durumda. Yani hem talebe bağlı araç yok, hem de olan araçların fiyatları artıyor. Global otomotiv üretimleri 80 milyon adetlere gerilerken, uzun bir süre daha 100 milyon adetleri görmesinin pek mümkün olmadığı söyleniyor.

TÜRKİYE’NİN KRİZ TECRÜBESİ
Kuşkusuz pandemiye kadar istikrarlı pazarlarda iş yapmaya alışkın global otomotiv endüstrisi için parametrelerin her geçen gün değiştiği bir ortamda iş yapmak oldukça zor olmaya başladı. Bu nedenle parametrelerin her gün değiştiği Türkiye gibi pazarların tecrübesi otomotiv devleri için her zamankinden önemli hale geldi. Bunun bilinciyle birlikte enflasyonun yüksek olduğu, kurların dalgalandığı Türkiye’deki deneyimlerden yararlanmak için otomotiv devlerinin dünya başkanları ve üst yönetimleri son dönemde resmen Türkiye’ye çıkarma yapmaya başladı. Bu ziyaretlerin diğer önemli bir sebebi ise kuşkusuz Türkiye pazarının sahip olduğu potansiyel ve buna bağlı yarattığı fırsatlardan da yararlanmaktı.

TÜRKİYE’YE KİMLER GELDİ?
• 2021 sonunda önce Stellantis Grubu’nun Başkanı John Elkann ve CEO’su Carlos Tavares Türkiye’yi ziyaret etti. Amaç hem Tofaş yönetiminin düşüncelerini
öğrenmek hem de Bursa fabrikasında başka ne gibi katma değerli projeler yapılabileceğini konuşmaktı.


• 2022 yılında ise önce Citroen’in CEO’su Vincent Cobee geldi. Cobee, Türkiye’ye rekabetçi modellerde merkez seçtiklerin aktardı. Türkiye yönetiminin tecrübelerini dinledi.


• Ardından aynı gruba bağlı DS markasının CEO’su Beatrice Foucher geldi.


• Aynı dönemlerde bu kez BMW’nin Başkan Yardımcısı Heinrich von Kuenheim geldi.


• Geçen hafta ise Amerikan otomotiv devi Ford Motor Company’nin tüm üst düzey yönetimi Türkiye’ye çıkarma yaptı. Başta CEO Jim Farley ve Ford Pro CEO’su Ted Cannis olmak üzere tüm üst düzey yöneticileri ülkemize gelerek hem Ford Otosan ekibiyle, hem de ortakları Koç Ailesi ile bir araya geldi.


• 4 Temmuz haftası ise Opel’in yeni CEO’su Florian Huettl ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapacak.

Opel CIO Florian Huettl am Opel Astra Hybrid

SOĞUK KANLI VE HIZLI KARAR ALMAMIZ DİKKAT ÇEKİYOR
BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar markalarının Türkiye temsilcisi Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, üst düzey yöneticilerin ülkemizi ziyaret etmesine ilişkin olarak, “Bizim çok farklı krizler ve belirsizlikler (bugünkü üretimdeki belirsizlikler gibi) karşısındaki soğukkanlı ve hızlı karar alıp uygulayabilme yetkinliklerimiz onlarında dikkatini çekiyor. Boyut olarak büyük bir şirket olmamıza rağmen bir start-up hızında kararlar alıp uygulayabiliyoruz. Bu yüzden de bu tecrübelerden yararlanmak istiyorlar” yorumunu yaptı.

JIM FARLEY YENİ COURIER'E BAYILDI
FORD ve Koç Ailesi’nin ortak olduğu Ford Otosan, Amerikan otomotiv devinin dünyadaki en büyük ve en başarılı ortaklığı. Hatta bugün tüm dünyadaki en büyük ve en başarılı otomotiv ortaklıklardan biri olarak gösteriliyor. Uzun yıllardır Ford’un Avrupa’daki ticari araç üretim üssü olan Ford Otosan, artık bu unvanına ek olarak elektrikli araç üssü de oluyor. 7 yıldır Ford’u Avrupa’da ticari araç lideri yapan Ford Otosan’ın bu başarılarını kutlamak ve temaslarda bulunmak üzere geçen hafta resmen üst yönetim Türkiye’ye çıkarma yaptı.

BAŞKAN VE ADAMLARI
Başta Ford CEO’su Jim Farley ve Ford Pro CEO’su Ted Cannis olmak üzere Doug Field, Lisa Drake, Steven Croley, Kieran Cahill, William Periam ve Emma King’den oluşan üst yönetim ekibi 2 günlüğüne Türkiye’ye geldi. Hem Ford Otosan yönetimi ve çalışanları hem de Koç Holding yönetimi ve ortakları Koç Ailesi ile bir araya gelen ekip, ziyaretin ardından sosyal medyada Ford Otosan ve Türkiye hakkında fotoğraflarla birlikte beğeni mesajları paylaştı.

GURURLA AYRILDILAR
Gölcük’te elektrikli E-Transit üretimine başlayan ve yakında E-Transit Custom için de düğmeye basan Ford Otosan, Jim Farley ve ekibine Romanya’daki yeni fabrikalarında üretecekleri yeni Courier’in çizimlerini de gösterdi. E-Transit ve E-Transit Custom’dan farklı olarak daha çok Türk mühendislerinin ve çalışanlarının imzasını taşıyan yeni Courier’i başta Jim Farley olmak üzere tüm Ford üst yönetiminin çok beğenmiş. Haydar Yenigün’ün Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı olmasıyla birlikte Ford Otosan’ın Genel Müdürü olan Güven Özyurt, Ford yönetiminin ziyaretten çok memnun ve gururla ayrıldığını belirterek, “2023 sonu gibi devreye girmesi planlanan yeni Courier’in çizimlerini gördüklerinde gözlerine inanamadılar, çok beğendiler. Bu yeni araçta Ford Otosan’ın katkısı çok büyük” dedi.

660 BİN TL'YE UZAY GEMİSİ GİBİ TİCARİ
HYUNDAI’nin tasarım ödüllü fütürist ticari modeli Staria, 659.900 TL’ye Türkiye’de satışa sunuldu. 177 beygir gücünde 2.2 litrelik CRDi motor ve 8 ileri otomatik şanzımanla satılan araç 3+3+3 düzenindeki 9 kişilik oturma kapasitesine sahip. Bu yıl için 500 adetlik bir satış hedefi bulunuyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, dünyanın en hızlı büyüyen markalarından biri olduklarını belirterek, “ Marka olarak geleneksel üretici olmaktan uzaklaşıp insanoğlunun geleceğine yön veren ve hayatlarımızı her alanda kolaylaştıran mobilite çözümleri sağlayan bir marka olma yolunda da hızla ilerliyoruz. Bu doğrultuda; 2022’deki ikinci yeniliğimiz olan 9 koltuklu Staria ile uzun bir süredir yer almadığımız MPV segmentine tekrar merhaba diyoruz. Türk aile yapısına uyan geniş iç hacmiyle STARIA’nın Türkiye’de önemli bir fark yaratacağına inanıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi