Dezenformasyon yasası gerekçeli ilk dava gazeteciye

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir çocuğun istismarına yönelik iddiaları haberleştiren Sinan Aygül hakkında ‘Sansür Yasası’ kapsamında ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla dava açıldı. Aygül, söz konusu yasa kapsamında yargılanan ilk gazeteci olacak.

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla açılan davada Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Savcı, tek sayfalık iddianamede, “Ülke gündemindeki hassas konulardan olan çocuk cinsel istismarı olaylarına ilişkin aslı olmayan bir haberi paylaşması üzerine” iddiasıyla üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Savcı iddianamede, olayı kamuoyuna duyurduğu tweet ile Aygül’ün, “Emniyet ve Jandarma teşkilatı mensuplarını şüpheli gibi gösterdiği” iddiasına yer verdi. Savcı, bu hususun paylaşımın Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sıfatıyla yapıldığı, dolayısıyla etki kitlesinin genişlediğini belirterek Aygül’ün üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.

Aygül’e açılan davanın ilk duruşması 28 Şubat’ta Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

“SAVUNMA YAPMAYACAĞIM”
Hakkında hazırlanan iddianameyi Twitter’dan paylaşan Sinan Aygül, davada savunma yapmayacağını söyledi. Aygül, “Madem ki bu bir susturma yasası, mahkemede susacağım. Savunma yapmaya çalışarak yasayı meşrulaştırmayacağım. Basın ve ifade özgürlüğü, demokratik değerler adına, son dava olmasını umut ediyorum” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top