Dijital TV platformları dökülüyor

Geçen hafta içinde bana dijital platformlarla ilgili bir şikayet raporu ulaştı. Rapora göre dijital platformlarla ilgili şikayet oranları özellikle son iki haftada yüzde 210 artmış.

Teker teker markalara baktığınızda Şikayetvar üzerinde
n En fazla şikayet Exxen’e gelmiş.
n En düşük marka notunu ise 1.6 ile Puhu ve BluTV almış.
En çok şikayet gelen konular ise;
n Kanalların donması
n Canlı yayın kesintileri
n Üyelik iptalinde zorluk çıkarmaları ve ücret talep etmeleri.
n Kanalların eksikliği, vaad edilen hizmetin verilmemesi.
n İçeriklerdeki sansür ve dublaj sorunları.
n Hesap güvenliğinin zayıf olması ve karttan izinsiz para çekmeleri.
n Teknik servisin randevu tarihinde kuruluma gelmemesi.
n Yazılım ve güncelleme sıkıntılarından dolayı hizmet sunulmaması.
n Müşteri hizmetlerinin çözüm odaklı olmaması.
Müşteri hizmetlerinin çözüm odaklı olmaması zaten alıştığımız bir durum ve Türkiye’de gerçekten müşteri odaklı şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmese de benim en çok dikkatimi çeken konu RTÜK’ten IPTV lisansı almış olan iki marka. Bunlardan biri Tivibu diğeri ise TV+ markasını kullanan Turkcell TV.
RTÜK’ün verdiği lisansa göre bu iki platform IPTV platformu olup, IPTV platformlarında servis sağlayıcının da aynı şirkete bağlı olması gerekliliğinden dolayı yayının devamlılık zorunluluğunun olmasıdır.
Şikayetvar’a göre Tivibu ve TV+ için yayın kesintisi şikayetleri de gelmektedir. Bu nedenle RTÜK’ün bu konudaki şikayetleri dikkate alıp en kısa zamanda gerekli cezai işlemi yapması gerekmektedir.
Şikayetvar üzerinde Tivibu aratılınca Türk Telekom şikayetleri geliyor. Bu kırılım Şikayetvar üzerinde olmadığı için Tivibu şikayetleri 92.550 gibi son derece astronomik bir sayı görünüyor. Umarım Tivibu’nun şikayet sayısı da TV+ (Turkcell TV) gibi 1828 civarlarındadır.
Ancak yine de son dönemdeki bu şikayet artışı çok dikkat çekici. OTT TV’lerde rakamların yüksek olması ve özellikle “üyelik iptalinde zorluk çıkarmaları ve ücret talep etmeleri” üzerinde düşünülmesi gereken bir problem.

Apple’ın yeni işletim sisteminin gizli kalmış özellikleri

Geçen hafta içinde Apple iOS 15’i resmi olarak çıkardı. Eğer telefonunuz bu yeni işletim sistemini indirmeye uygunsa, kişisel önerim hemen kullanmaya başlayın. Apple son dönemde iOS 14 ile başlayan yazılım tarafındaki gücünü konuşturmaya, mobil cihazlarda ve laptoplarda devam ediyor.

EN BİLİNEN YENİLİKLER

l Editing eskisi gibi mercekli yapısına geri döndü.
l Sürükle bırak özelliği geldi. Bu sayede uygulamalar arası veri transferi kolaylaştı.
l Homepage düzenleme ve silme özellikleri gelişti.
l Kameranızı açarak not aldığınız bir kağıt üzerindeki bilgiyi anında okutabiliyorsunuz. (Bu özellik nedense benim telefonumda çalışmıyor)
l QR kodu okuttuğunuzda direkt o işlemi yapmak yerine decode edilmiş halini ekrana yazıyor. Böylece istemediğiniz bir siteye gitmiyor, istemediğiniz bir linke basmıyorsunuz.
l Artık GSM üzerindeki internet bağlantımız birçok kişide sınırsız. Bu nedenle veri yedeklemenin de GSM üzerinden yapılması kullanıma açılmış. Ben aynı zamanda işletim sistemi güncellemelerinin de GSM üzerinden yapılmaya açılması gerektiğini düşünüyorum.
l Spotlight ismiyle adlandırılan genel arama kısmı şenlenmiş. Birçok veriyi arayıp hızlıca getirebiliyor.

GİZLİ KALMIŞ YENİLİKLER

l O anda bir uygulamadan bildirim almak istemiyorsanız sadece o uygulamayı sessize alabiliyorsunuz.
l iOS 15.1 ile

YENİ GELEN GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ

l Safari tarafında IP adresinizi gizleyebiliyorsunuz.
l Private Relay özelliği ile kimliğinizi halk arasındaki VPN kullanışımıza yakın bir şekilde gizleyebiliyorsunuz.
l Hide my email ile üyelik yaptığınız yerlere kendi emailinizi vermek zorunda kalmıyorsunuz.
l Find my uygulaması üzerinden istediğiniz bir cihazın sizden uzaklaşması durumunda alarm vermesini sağlayabiliyorsunuz.
l Mail privacy protection ile okuduğunuz yada size ulaşan epostalardan davranış bilgisinin çekilmesine engele olabiliyorsunuz.
l Record app activity sayesinde hangi uygulama kameranızı açmış, ne sıklıkla verilerinize bakıyor, mikrofonu ne zaman açıyor bu bilgilerin raporunu alabiliyorsunuz.
Tabii bu arada Apple’ın da sizden bazı istediği veriler var. Bunların çoğu ayarlar kısmındaki, gizlilik kısmında açılan ekranın en sonundaki “sistem servisleri” kısmında geliyor. Özellikle lokasyon bilginizi onlarca yerde kullanmak için, tamamı onay işaretli olarak bir ekran geliyor. Bunun da büyük kısmını kapatırsanız, başkalarının verilerinizi almasına izin vermeyen Apple’ın sizin bilgilerinizi almasına izin vermemiş olursunuz.
Bilgilerimizi ve davranış desenlerimizi almayan erdemli markaların hayatınızda olması dileğiyle. NETleşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi