Dikkatli olmazsak yine kapanabiliriz

Dikkatli olmazsak yine kapanabiliriz
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, kışın ağır şartlarda geçeceğini belirterek, “Vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” uyarısında...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, kışın ağır şartlarda geçeceğini belirterek, “Vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” uyarısında bulundu.
Geçen yıla göre üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:

TÜRKİYE ASLINDA TURUNCU VE KIRMIZI
“Eski vaka renklendirme haritasına göre yeşil alan hiç kalmadı, sarı alan olan yerler var. Türkiye, aslında turuncu ve kırmızı durumda. Vakalarımız çok yüksek ve Karadeniz de önde gidiyor. İnsanlar artık kurallara uymuyor. Sanki yokmuş gibi bir yaşam kurulmaya başlandı. Bunun sonucu olarak da hastanelerde viral özellikli üst solunum yolu enfeksiyonları görmeye başladık.

AĞIRLIK EYLÜL AYINDA BAŞLADI
Geçen yıl maskelerin çok önemli düzeyde kullanılması nedeniyle hiç görmemiştik. Neredeyse sıfırdı ama bu yıl çok erken başladı. Geçen yıl bu sayıların 6´da 1’i olan sayılarla çok daha yüksek önlem alıp, kapanmalar yaşıyor, daha korumacı yaklaşımla kendimizi hazırlamamıza rağmen ekim, kasım ve aralık ayları ağır geçmişti. Şimdi bu ağırlık eylül ayında başladı. Bu bize kapalı alanlarda toplanmanın düzgün yapılmadığını gösteriyor.

HASTA AZ AMA ÖLÜMLER FAZLA
Vakaların azalmaması durumunda kış mevsiminin zor geçecek. Geçen yıl kadar ciddi hasta sayımız yok gibi görünüyor ama şu an yoğun bakıma düşenlerden daha yüksek ölüm var. Hastalar az olmasına rağmen ölüm sayısında artış var. Ülkede her 4 günün üzerinde binden fazla ölüm var. Kapatmamak için direniyoruz ama önlemlerimizi almaz, sayıları düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız.”

Aşılamada sıradayız

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ülkelere göre toplam nüfusta tam aşılanma oranlarını gösteren tabloyu yayınlayarak, Türkiye’nin diğer ülkelere göre hangi noktada olduğunu gözler önüne serdi. Yavuz, “Tam aşılı nüfusta yüzde 80’i aşan ülkeler var; İngiltere, Almanya, hatta aşı karşıtlığıyla ünlü olan Fransa bile yüzde 60’ı aştı. Biz maalesef daha yeni yüzde 50 olduk, 44. sıradayız” dedi.
Yavuz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, aşıyı artırmak için daha aktif önlemlerin alınmasının şart olduğunu söyledi. Yavuz, “Nüfusun yüzde 70-80’ini aşılamadan yayılımı ve ölümleri durduramayız” dedi.