Dinozorları yok eden asteroit bulundu

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 8, 2022 / 14:15

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit olayıyla bağlantılı ilk fosilin bulunduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra asteroide ait kalıntılar da bulundu.

Söz konusu uzuv, ABD’de Kuzey Dakota’daki Tanis fosil sahasında bulunan bir grup kalıntı arasında yer alıyor ve dinozorların 66 milyon yıl önce saltanatı sona erdiğinde neler yaşandığına dair daha fazla fikir veriyor.

BBC, dinozorlar yeryüzünden silinmeden önceki son birkaç bin yılı bile kaydeden kayalarda çok az dinozor kalıntısı bulunduğunu bildirdi. BBC, son üç yıl boyunca belgesel yapımcısı ve evrimsel biyolog David Attenborough ile bir proje için Tanis sitesinde çekim yaptı. Belgeselde yer alan örneklerin çoğu ilk kez gösterilecek.

Asteroit çarptığı andan itibaren iyi korunmuş canlıların diğer örnekleri arasında ise bir balık, kaplumbağa, boynuzlu bir triceratops ile hala yumurtasının içinde bulunan bir pterosaur embriyosu yer alıyor.

KALINTILARDAKİ SIR
Bilim insanları, 12 kilometre genişliğindeki asteroidin ana çarpma bölgesinin Meksika Körfezi’nde bulunduğuna inanıyor. Kuzey Dakota’daki Tanis bölgesi ise Meksika Körfezi’nden yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ancak kalıntıların nasıl bu kadar iyi korunmuş olduğu bir sır.

Araştırmacılar, Tanis’teki hayvan ve bitki kalıntılarının, yoğun yer sarsıntılarının yol açtığı nehir suyu dalgalarından bir tortu yığınına yuvarlanmış olabileceğini, ardından -okyanus organizmalarının karadaki hayvanlarla katışmış olabileceğini düşünüyorlar.

ASTEROİTE İLİŞKİN KALINTILAR BULUNDU
Bilim insanları, asteroidin kendisinin bir parçasını elde ettiklerini de açıkladı. Bunun nedeni ise Tanis bölgesinde bulunan bir mersin balığının, çarpma sırasında yayılan erimiş kaya kürelerini solumuş olması.

Araştırmacılar, mersin balığının solungaçlarındaki kalıntıları incelediklerinde, bunların Meksika çarpma bölgesiyle bağlantılı olduklarını ve ağaç reçinesi ile kaplanmış iki örnekte dünya dışı kökenli küçük kalıntılar olduğunu buldular.

Manchester Üniversitesi’nden Profesör Phil Manning, “Kimyasal analiz yapma ve bu malzemenin bileşimini tanımlama olanağı bulduk. Bu çalışmadan elde edilen tüm kanıtlar ve kimyasal veriler, çarpma tertibatının bir parçasına, dinozorlar için onu sona erdiren asteroidin bir parçasına baktığımızı güçlü bir şekilde gösteriyor” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top