Direksiyonda erkekler cesur, kadınlar temkinli…

Kısa bir aradan sonra merhaba… Bugünden itibaren Gazete Pencere’deki köşemi renkli konulara ayıracağım…
Başta şahsım olmak üzere buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Umarım seversiniz…
Renkli dünyamızın ilk konusu: “Kadınların İyi Araba Kullanamadığı Söylemi”
Ülkemizde kadınlar erkeklere oranla yüzde 25 daha az trafik kazasına karışmış olmasına rağmen süregelen bu söylemin sebebini irdelemek istedim.
Ve konuyu 10 yılı aşkın bir zamandır sürücü kursu işleten aynı zamanda direksiyon eğitimi veren Mustafa Sirkeci ile konuştuk…
Mustafa Bey, kadınların ve erkeklerin araç kullanmadaki zorluğunu iki kategoriye ayırıyor. 18-25 yaş arası araç kullanma tecrübesi olmayan kadın ve erkeklerin öğrenimini eşit değerlendiriyor. 30 yaş üstü durumlarda ise kadınların direksiyon eğitiminde erkeklere göre zorlandığını ifade ediyor.
Direksiyonda erkeklerin daha cesur, kadınların temkinli ve yavaş olduğunu söylüyor. Bu durumun kadınlar için dezavantaj, erkekler için avantaj olduğunu düşünüyorsanız, “bir de şu açıdan bakın” derim.
Kadınların temkinli olmasının avantajı trafik kazalarına karışma oranlarının azlığı. Erkeklerin cesaretinin dezavantajı ise tam tersi…
Kadınlar araç kullanırken daha dikkatli ve trafik kurallarına uyma oranları daha yüksek.
Kadınların erkeklerin önünde olduğu bir husus da ehliyet alırken girilen yazılı sınavlar. Çünkü erkekler ders çalışmayı sevmiyor.
Mustafa Bey’le sohbetimizde konuştuğumuz bir husus da kadınların araç kullanmakta geç kalmasının sebepleri. En belirgin sebep, geleneksel aile yapımızda araba kullanmanın erkek işi olarak değerlendirilmesi ve babaların araba kullanma hususunda özellikle erkek çocuklarını teşvik etmeleri.
Toplumsal cinsiyetçiliğin bir ürünü olan bu davranış, kadınların erkeklere oranla geride kalmasına sebep olmakla birlikte yeni jenerasyon ebeveynlerde bu anlayışın olmaması ümit verici…
Mustafa Bey, kardeş iki öğrencisini örnek vererek araç kullanmayı pratikte öğrenmiş kişilerin kurslarda her zaman başarılı olamadığını vurguluyor:
“Biri 18 diğeri 22 yaşında olan iki kardeş ehliyet almaya geldi. 22 yaşındaki abla ehliyet almak için erkek kardeşinin 18 yaşını doldurmasını beklemişti. Erkek kardeş araç kullanmayı biliyordu, sadece ehliyet alacaktı. Ablanın ise hiç tecrübesi yoktu. Abla tek seferde yazılı ve direksiyon sınavlarını geçerek ehliyetini aldı ama kardeşi alamadı.”
Kadınların araç kullanımıyla ilgili gündemden hiç düşmeyen bir husus da park ederken zorlanmaları… “Genel olarak kadınlar araç park ederken sorun yaşıyor mu?” soruma “Evet.” cevabını aldım. Mustafa Bey bu durumla ilgili şu tespiti yapıyor:
“Kadınların park etmekte yaşadığı sorunların başlıca sebebi konsantre olamamaları. Mesela arkayı kontrol ederken önü kaçırmak gibi.”
Son olarak Mustafa Bey’e içinde yaşadığımız ekonomik zorlukların ehliyet talebine yansımasını sordum… Sürücü kurslarına taleplerde 3-4 aydır durgunluk yaşadıklarını fakat mayıs ayı itibarıyla ilginin arttığını söyledi.
Mustafa Sirkeci’ye teşekkür eder, herkese kazasız yolculuklar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Baykal Arşivi