DİREN OTOMOTİV

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 8, 2020 / 13:27

Ocakta yüzde 90, şubatta yüzde 89 büyüdük, virüs ile yeniden inişe geçtik

Pandemiyle birlikte Avrupa’da otomotiv satışları yüzde 90’ın üzerinde düşerken Türkiye’de kaybın yüzde 15 ile sınırlı kalması şaşırtmasın. Çünkü Türkiye zaten 2 yıllık kaybın üzerine bu daralmayı yaşadı. 2020’ye iyi başlayan sektör nisanda yeniden eksiye döndü.

2020’de otomotiv pazarının seyri

Ay Değişim
Ocak %90
Şubat %89
Mart %1.6
Nisan -%14.6

KORONA virüsün etkisiyle nisan ayında otomotiv satışları İtalya’da yüzde 98, İngiltere’de yüzde 97, Fransa’da yüzde 89 düşerken, Türkiye’de ise kayıp yüzde 14.6 ile sınırlı kaldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre nisanda ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları 26 bin 457 adede geriledi. Avrupa’da satışlar yüzde 90’ın üzerinde düşerken Türkiye’de kaybın çok daha az olması şaşırtmasın. Unutulmamalı ki, Türkiye’de son 2 yıldır otomotiv pazarı ciddi şekilde düşerken, Avrupa’da böyle bir kayıp yaşanmadı. Sonuç olarak Türkiye’de pazarın iyi olduğu 2017 yılının Nisan ayını baz aldığımızda, o dönemki 75 bin 988 adetlik satışa göre gerçek daralmanın yüzde 65’i bulduğu görülüyor. Diğer taraftan ocak-mart aylarında yaşanan büyümenin ardından nisanda yeniden düşüşe geçildi.
AVRUPA’DAN POZİTİF AYRIŞTIK
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu da dün düzenlenen online basın toplantısında Türkiye’nin nisan ayında Avrupa pazarlarından pozitif ayrıştığını belirterek, “Türkiye pazarı 2 yıldan beri zaten daralıyordu. Tam bu daralma sürecinden çıkarken pandemi süreci başladı. Avrupa pazarları ise 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye gibi daralma yaşamadı. O yüzden pozitif ayrıştık” dedi. Koranavirüs salgınına rağmen sektörde çok olumsuz bir beklentinin olmadığını da belirten Bilaloğlu şunları söyledi:
YIL SONU 500 BİN OLUR

“Piyasada sonuçlar beklentilerimizden daha iyi. Bu süreçte piyasaya koklamak lazım ve koku bu kadar negatif çıkmıyor. Sonuçta Türkiye’de son 2 yıldır ertelenen talep, ihtiyaçlar var. ODD olarak yıl başında yaptığımız 600 bin adetlik toplam pazar öngörümüzü 500 bin adede indirdik. Bunun 400 bin adedi binek oto, 100 bini ise ticari araç. Türkiye ekonomisinde yaşanacak artı veya eksi yüzde 1’lik büyüme satışlara 15 in araçlık etki yaratır.”
Sektöre yönelik teşvik taleplerini ise önümüzdeki hafta ODD’nin yönetim kurulu toplantısında masaya yatırıp, şekillendireceklerini kaydeden Bilaloğlu, bu süreçte Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) 12 ay süreyle kaldırılmasının ise nakit sıkıntısı çeken şirketleri rahatlatacağını söyledi.

4 ayda 150 bin araç satıldı

TÜRKİYE’de otomobil ve hafif ticari araç satışları nisan ayında yüzde 14.6 düşüşle 26.457 adet olurken aynı dönemde otomobil satışlarındaki daralma ise yüzde 10 ile sınırlı kaldı. Nisanda 21 bin 825 adet otomobil satılırken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 29,3 azalarak 4 bin 632 adet oldu. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Ocak- Nisan döneminde ise yüzde 26,3 artarken, otomobil pazarı yüzde 30,3, hafif ticari araç pazarı yüzde 12,2 oranında arttı. 4 ayda toplam 150 bin 860 adet satış gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla göre 4 ayda yüzde 26’lık bir artış görünse de, 2018 ve 2017 yıllarına göre yüzde 34’lük bir kayıp söz konusu.

Son 17 yılın en kötü nisanı

SON 25 yılda nüfusa oranla nisan ayı sonuçlarına baktığımızda, 2020 yılı en kötü 6. yıl olarak dikkat çekerken, son 17 yılın ise en kötüsü. En son bu kadar kötü sonuç 2001 krizi ve sonrasında yaşanmıştı.

Ticari araç için normalleşme gerek

NİSAN ayında yaşadığı %30’luk kayıpla ilk 4 aylık büyümesi %12’ye gerilen hafif ticari araç pazarı, pandemiyle birlikte zor bir sürece de girdi. Pazarın hareketlenmesi ticaretin normale dönmesine paralel. İşte böyle bir süreçte marka ve modellerin performansı şöyle;

SUV satışları Sedan’ı geçti

Ocak-Nisan döneminde kasa tipine göre SUV’ların payı yüzde 30’a yaklaşırken, en çok tercih edilen Sedan’ın payı ise yüzde 45’e geriledi. Segmentlere göre ise en çok tercih edilen C sınıfının payı az da olsa düşerken, D ve E sınıfında artış yaşanmış. Nisan ayında tarihte ilk kez SUV satışları toplam otomobil satışlarında Sedan kasa tipini geride bıraktı.

Egea zirvedeki yerini bırakmadı

Fiat Egea Sedan

NİSAN ayında otomobil satışlarında Peugeot liderliğe yükselirken, en çok satılan modellerde ise Fiat Egea hem nisan hem de son 4 ayda liderliği bırakmadı. Peugeot nisan ayında 3008 modeli ile 2, 2008 ile 4’üncü sırada. İşte yıl başından bu yana ve nisanda en çok satılan modeller;

4 ayda Doğuş nisanda PSA

NİSAN ayında Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalarını bünyesinde bulunduran PSA Grubu’nde genel olarak ciddi bir yükseliş var. Peugeot hem toplamda hem otomobil satışlarında liderliğe yükselirken, Opel otomobil satışlarında 5, Citroen ise büyük sıçramayla 6. sıraya yükseldi. PSA nisanda grup olarak liderliğe yükselirken, 4 ay sonunda ise VW, Audi, Seat, Skoda ve Porsche markalarının distribütörü Doğuş Otomotiv zirvedeki yerini korudu.

SUV’da 3008 açık ara önde

SUV pazarında 3008 açık ara liderliğini sürdürürken onu 2.sırada Duster, 3.sırada ise Tucson takip ediyor. Qashqai’deki düşüş devam ederken, nisan sonu itibarıyla 8. sıraya geriledi.

HAZIRLAYAN: Emre Özpeynirci

Scroll to Top