DIŞ KAYNAK ŞART; DEMOKRASİ, OLMAZSA OLMAZ

DIŞ KAYNAK ŞART; DEMOKRASİ, OLMAZSA OLMAZ
Son dönemde ekonomide düzelme için dışarıdan kaynak şartını dile getirenlere dünyaca ünlü ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu da katıldı.Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, şu anda Türkiye’de...

Son dönemde ekonomide düzelme için dışarıdan kaynak şartını dile getirenlere dünyaca ünlü ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu da katıldı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu, şu anda Türkiye’de bankaların ve şirketlerin bilançolarının çok kötü durumda olduğuna dikkat çekerek, bunun için yeni bir kaynak yaratılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Daron Acemoğlu, ekonomik olarak Türkiye'nin önünde çok zor dönemler olduğu uyarısında bulundu; tedavi için de demokratikleşmenin önemine dikkat çekti.


ASIL PROBLEM İÇERİDE
Acemoğlu, son dönemde gerilen Türkiye-ABD ilişkileri ile ilgili olarak, “Türkiye için zor zamanlar bunlar. Ama bence en büyük problemler Türkiye’de şu anda içten gelen problemler. Son 10 yıldır verimliliği düşük büyüme özellikle tüketime bağlı, devlet harcamalarına, devlet bankalarına bağlı bir büyüme tablosu var. Türkiye’deki şirket bilançoları, banka bilançoları kötü durumda. Tüketici bilançoları kötü durumda. Türkiye’nin ekonomik olarak çok zor dönemler var önünde. Tabii ki dışarıdan gelen unsurlar buna katkıda bulunabilir, ama asıl problemler içeride” diye konuştu.


DEMOKRASİ KUVVETLENDİRİLMELİ
“Türkiye sizi göreve çağırsa yapacağınız düzenlemeler neler olur?” sorusunu Acemoğlu, şöyle yanıtladı:
“Türkiye’nin kısa uzun dönemli problemleri var. En başta demokrasinin kuvvetlendirilmesi lazım. Ekonomik kurumlardaki iyileşme araçlarının daha bağımsız, otonom hale gelmesi lazım. Örneğin Merkez Bankası, yargı kurumlarının daha güçlenmesi ve bağımsız hale gelmesi… Aynı zamanda makroekonomik olarak şirketlerin ve bankaların bilançolarının düzelmesi gerekiyor. Bunun için de yurtdışından para gelmesi lazım. Şu anda sadece kurumsal açılardan yapılacak reformlarla Türkiye büyüyemez. Çünkü bankaların ve şirketlerin bilançoları o kadar kötü durumda ki bunun için yeni bir kaynak yaratılması lazım.”


HIZLI KÖTÜLEŞME VAR
Bilim Akademisi tarafından düzenlenen “Covid-19 Sonrası Dünya Ekonomisi” konferansında konuşan Acemoğlu, “Dünya Bankası raporuna göre, ekonomi konusundaki kararnameler ve yeni kurallarda 2008’den sonra korkunç bir artış var. 500’den 4 bine kadar çıkıyor” dedi, keyfi uygulamalara dikkat çekti.