Dış ticaret açığı kritik seviyede

Dış ticaret açığı kritik seviyede
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini Konya Ticaret Odası'nda açıkladı. Temmuz ayında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yılın...

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini Konya Ticaret Odası'nda açıkladı. Temmuz ayında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yılın ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolara ulaşırken, ithalatı ise yüzde 40,8 artarak 29,1 milyar dolar oldu. Temmuz ayında dış ticaret hacmi, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28,7 oranında artışla 47,7 milyar dolara yükseldi.

Yılın ilk 7 ayında büyüme kaydeden ihracat bu periyotta 144 milyar doları aştı. İthalat ise 206,4 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde verilen dış ticaret açığı 62 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanı Muş, döviz kurlarının etkisiyle dış ticaret açığının yaklaşık 1 milyar 667 milyon dolar daha fazla olduğunu da aktardı. 7 aydaki parite kaybı ise 7 milyar doları buluyor.

ZİRVEDE KİMYA SEKTÖRÜ VAR
Temmuz ayında 217 ülkeye ihracat yapılırken 147 ülkeye yapılan ihracatta artış sağlandı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra; Rusya, Bulgaristan ve Güney Afrika‘ya yapılan ihracatta önemli yükselişler kaydedildi. İlk 5 sırayı 2,9 milyar dolar ile kimya, 2 milyar dolar ile otomotiv, 1,6 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1,6 milyar dolarla çelik ve 1 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik sektörleri oluşturdu.

İHRACAT BİRİM DEĞERİ 1,47 DOLARA YÜKSELDİ
Temmuz ayında birim ihracat değeri yüzde 20 artışla 1,47 dolara yükseldi. Temmuzda 52 il ihracatını artırırken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara oldu. Diyarbakır ise tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. İhracat artışıyla Adana, Samsun, Şırnak ve Konya şehirleri de dikkat çekti.