Dışişleri dilini mi yuttu?

Dışişleri dilini mi yuttu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçilerinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmelerini istemesi, Türkiye ile Batı arasında yeni bir gerilimin kapısını araladı. Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçilerinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmelerini istemesi, Türkiye ile Batı arasında yeni bir gerilimin kapısını araladı. Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini açıklamasının ardından gözler Dışişleri Bakanlığı’nın bu büyükelçiler için uygulayacağı diplomatik prosedüre veya açıklamaya çevrildi. Ancak bakanlıktan, Erdoğan’ın cumartesi saat 16.00’da Eskişehir’deki konuşmasında yaptığı açıklamanın ardından dün de ses çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları düzeltilip bu konuda geri adım atılmazsa bu durumun Ankara ile Batılı ülkeler arasında son 20 yılın en büyük diplomatik krizini tetikleyebileceği belirtiliyor.

18 Ekim’de iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlanmış, Türkiye’nin imza attığı AİHM kararları ve kendi hukuk normlarına uyması istenmiş, “Kavala’nın serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” denilmişti. Ardından, büyükelçiler Dışişleri’ne çağrılmıştı. Bakanlık “büyükelçilerin uyarıldığı”nı duyurmuştu.

REUTERS: KARAR KABİNEDE ALINABİLİR
BBC Türkçe’ye bilgi veren Türk yetkililer, henüz zamanlamanın net olmadığını, “sürecin takip edilmesi gerektiğini” söyledi. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye’nin duruşunu net bir şekilde ifade etmesinden sonra gerilimin azalmasının mümkün olduğunu söyledi. Henüz elçiliklere bu konuda iletilen bir mesaj olmadığını belirten yetkili, kararın bugünkü kabine toplantısında alınabileceğini ve tansiyonun düşürülmesinin mümkün olduğunu söyledi.

DIŞİŞLERİ, ERDOĞAN’I VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTI
DW Türkçe ve ANKA ajansı ise Dışişleri yetkililerinin, Erdoğan’ı bu yönde bir adım atmaması için ikna etmeye çalıştığını aktardı. İddiaya göre; Erdoğan Afrika gezisinin ardından Dışişleri Bakanlığı’na büyükelçilerin “persona non grata” ilan edilmesi için talimat verdi ancak ikili siyasi ilişkileri ele alan daireler bunu durdurmak için aksi görüş belirtti. Ve hiyerarşi içerisinde bu görüşler Erdoğan’a iletilmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunuldu. Ancak iki gün boyunca tüm girişimlere rağmen Erdoğan talimatından vazgeçmedi.