Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Distribütörler istiyor, üreticiler bekliyor

Otomobil fiyatlarındaki aşırı artışa bağlı, “Matrahlarda güncelleme talebiniz olacak mı?” soruma OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Henüz değerlendirmedik” cevabını verirken, ODD Başkanı Bozkurt , “Bir hazırlık çalışmamız var ama kimseyi beklentiye sokmak istemeyiz” dedi.

“13 Ağustos’taki son matrah güncellemesinden bu yana dolar %100, Euro % 80 arttı. Maliyet artışlarına bağlı zamların üstüne kurdaki artışlar ve ÖTV dilimlerindeki değişiklikler eklenince otomobil fiyatları %130’a yakın zamlandı. Eğer matrahlar güncellenmezse en ucuz otomobil fiyatı 1 milyon TL olacak.”


BAŞKANLARA MİKROFON
Pazartesi günü bu yorumumu Gazete Pencere’deki köşemde paylaştıktan sonra mikrofonu otomotiv sektörünün çatı örgütlerinin başkanlarına tuttum. “Matrahlarda güncelleme talebiniz olacak mı?” soruma, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Yönetim kurulunda henüz değerlendirmedik" cevabını verirken Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt ise şunları söyledi:

HAZIRLIK ÇALIŞMASI VAR
“Matrahların acilen güncellenmesi gerektiğini zaten sürekli dile getiriyoruz. Üretimde girdi maliyetlerinin artmasından dolayı yapılan döviz bazlı zamların üzerine artan kurlar eklenince, neredeyse tüm araçlar yüzde 80'lik en üst bareme girdi. Bu da fiyatları ciddi şekilde artırdı. Matrahların güncellenmesi konusunda bir hazırlık çalışmamız var, tamamlandığında ilgili mercilerle paylaşılacak.”

BEKLENTİYE GİRİLMEMELİ
Bozkurt, kimseyi bir beklentiye sokmak istemediklerinin de altını çizerek, “Bunu 'ÖTV düşecek' şeklinde algılayıp da beklentiye girilmemesi lazım. Sonuçta biz bir talebi dile getiriyoruz. Nasıl değerlendirilir, bunu bu aşamada bilemiyoruz” dedi,

ANKARA’YA İLETECEĞİZ
OTOMOTİV Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş de matrahların acilen güncellemesi gerektiğini söyleyerek, “Bu gerek yetkili satıcıların gerekse de halkımızın en büyük beklentisidir. Şimdi resmi yazı ile Ankara'ya da talebimizi iletiyoruz” cevabını verdi.

ÜRETİM ÜSSÜ OLMAK İÇİN VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ
ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, otomotivdeki yüksek vergilerin düşürülmesi gerektiğini her fırsat ve ortamda dile getirdiklerini ve dile getirmeye devam edeceklerini de belirterek şöyle devam etti: "ÖTV oranlarının bir plan dahilinde kademeli olarak düşürülmesi, bu yol haritasının önceden bir takvime bağlanarak duyurulması, iç pazarın büyümesiyle ülkemizde otomotiv yatırımlarının artması ve ülkemizin Avrupa bölgesinde iddialı bir otomotiv üretim üssü haline gelmesi gerektiğini sürekli dile getiriyoruz. Bunun için sektörün tüm paydaşlarıyla hazırız."


YERLİ OTO FİYATLARI BİLE 900 BİN TL SINIRINA DAYANDI
UNUTMAYIN, matrahlar güncellenmez, vergiler inmezse bırakın ithal otomobilleri yerli otomobil fiyatları bile 1 milyon TL'yi aşacak. Son yapılan zamlarla birlikte en ucuz yerli otomobil fiyatı 400 bin TL’ye yaklaşırken, bazı modeller 900 bin TL bandına ulaşmış durumda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi