Divan-ı Ali önerisi

Divan-ı Ali önerisi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından MHP lideri Devlet Bahçeli de AYM’yi hedef aldı. “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sistemi doğasına uygun bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır” diyen Bahçeli’nin hedefinde...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından MHP lideri Devlet Bahçeli de AYM’yi hedef aldı. “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sistemi doğasına uygun bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır” diyen Bahçeli’nin hedefinde barolar ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) ardından Anayasa Mahkemesi vardı: Yeni hükümet sistemi, parlamenter sistemin bütün kamburlarından, bütün bağlarından, bütün engellerinden ayıklanmalı, arındırılmalıdır. ‘’Anayasa Mahkemesi’nin son dönemde verdiği bazı kararlar sakattır’’ diyen Bahçeli, ‘’Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sitemi doğasına uygun bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Hak ihlali adı altında verilen kararlar telafisi imkansız zararlar vermektedir’’ ifadelerini kullandı.
’83 milyonun biat etmesini istiyorlar’
CHP’li milletvekillerinin Bahçeli’nin açıklamalarına tepkisi sertti. Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi’nin yeniden dizayn edilmesine yönelik sözlerini “demokrasimiz açısından utanç verici” olarak değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hükümet sistemine uygun yargı organı” kuvvetler birliği ve talimatlı yargının tescilidir. Bahçeli, yüksek yargıyı tam da çoklu baro ve Kavala kararları arefesinde tehdit etmektedir” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Bahçeli’nin AYM çıkışını “ Bu tartışmayı Soylu, bilerek başlattı. İttifak ortağı da kendisine verilen görevi yerine getiriyor. 83 milyonun biat etmesi ve hukukun iki dudak arasında bırakılmasını istiyorlar” ifadeleriyle değerlendirdi.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu devlete ‘katil’ diyenler ve Anayasa Mahkemesi tarafından ‘siz katil deme hürriyetine sahipsiniz’ diyenler, yıllardan beri bu ülkenin değerlerini yermek isteyenler hepsi bir cephe oldular, hepsini Allah bir fotoğrafta göstermeyi nasip etti” diyerek daha önce AYM’yi hedef almıştı. AYM’nin güvenlik soruşturmasıyla ilgili kararını da eleştiren Soylu, AYM Başkanı Zühtü Arslan’a “Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Hadi git gel, özgürüz ya. Tamamen her şey güvenlik altında, hadi git. Niye polis koruması alıyorsun, niye eskortlarla geziyorsunuz” diye seslenmişti. Soylu’ya AYM Başkanı Zühtü Arslan’dan cevap gelmişti: Herhangi bir metni eleştirmek için öncelikle onu okuyup anlamak gerekir. Bu yargı kararları için de geçerlidir. Daha kararın gerekçesi bile yayımlanmadan yöneltilen eleştiriler kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucunu doğurmaktadır.