Diyanet'in ‘gizli raporunda' Uşşakkilere övgü

Diyanet'in ‘gizli raporunda' Uşşakkilere övgü
Uşşakiler için önceki dün kınama açıklaması yayınlayan Diyanet’in "FETÖ ile mücadele" gerekçesiyle hazırladığı gizli tarikat raporunda, Uşşakiler için, “gayeleri insanların nefis terbiyesini sağlamak” ifadeleri kullanılıyor.Uşşaki...

Uşşakiler için önceki dün kınama açıklaması yayınlayan Diyanet’in "FETÖ ile mücadele" gerekçesiyle hazırladığı gizli tarikat raporunda, Uşşakiler için, “gayeleri insanların nefis terbiyesini sağlamak” ifadeleri kullanılıyor.

Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah’ın çocuk istismarından tutuklanması ardından açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, “İlim ve irfan ile alakası olmadığı halde, kendilerine menfaat devşiren din istismarcılarına karşı da aziz milletimizi bir defa daha uyarıyoruz” demişti.

Ancak Diyanet'in 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından cemaat ve tarikatlara ilişkin çalışmasında Uşşakiler için olumlu cümleler yer alıyor.

‘Türkiye’deki Dinî-Sosyal Teşekküller, Geleneksel Dinî-Kültürel Oluşumlar ve Yeni Dinî Akımlar’ başlıklı rapor, ‘gizli’ ibaresi ile geçen yıl basına sızdırılmıştı.

Türkiye’deki Dinî-Sosyal Teşekküller, Geleneksel Dinî-Kültürel Oluşumlar ve Yeni Dinî Akımlar başlıklı raporda Uşşakiler, Halvetiyye tarikatının iki kolundan biri olarak tanımlanıyor.

‘GAYELERİ NEFİS TERBİYESİ SAĞLAMAK’

‘Öne çıkan görüşleri’ başlıklı kısımda ise Uşşakilerden şöyle bahsediliyor:

"Genel olarak Cerrahilerin de Uşşakilerin de gayeleri insanların nefis terbiyesini sağlamak ve tasavvuf ilmini yaygınlaştırmak olmakla birlikte Cerrahiler eğitim seviyesi ve kültür düzeyi yüksek bir kesim arasında yaygındır. Uşşakiler ise eğitim seviyesi ve kültür düzeyi vasat insanlar arasında daha yaygındır.

Raporun ‘değerlendirme’ kısmında ise Halvetiyye tarikatının iki kolu hakkında şu ifadeler kullanılıyor:

Halvetiyye'nin günümüzdeki en önemli temsilcileri konumundaki Cerrahi ve Uşşaki tarikatları genellikle klasik tasavvufi anlayışı sürdürmektedirler. Bununla birlikte, günümüz iletişim araçlarını ve medya imkânlarını da kullanarak görüşlerini kitlelere yaydıkları görülmektedir. Halvetilerin Cerrahi kolunun daha çok bazı entelektüel ve sanat çevrelerince ilgiyle takip edildiği müşahede edilmektedir.

‘Tacizci şeyhi hangi medya korudu?’

Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah’ın bir çocuğu istismar etmesi haberlerinin ardından eski RTÜK üyesi gazeteci Faruk Bildirici, skandalın medyada nasıl ele alındığını değerlendirdi.

Bildirici’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

'TEK SATIR YAZMADILAR’

Şeyhin, cinsel taciz iddiasıyla tutuklanmasını 3 Eylül’de yayımlanan Cumhuriyet, “Kim bu devlet içindeki müritler”, Hürriyet, “Utanmaz adam” diye manşetten duyurmuştu, Sözcü, Milliyet, Korkusuz, Gazete Pencere ilk sayfadan, Karar, Posta ise iç sayfada haber yapmıştı. O gün yayımlanan Sabah, Akşam, Takvim, Türkiye, Milli Gazete, Yeni Akit ve Yeni Şafak’ta ise tek satır bile haber yoktu bu şeyhin tutuklanması hakkında.

‘OKURLARINDAN GİZLEDİLER'

Akşam, birgün sonra küçük de olsa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasıyla şeyhin tutuklanmasını okurlarına duyurdu. Ama Sabah, Takvim, Türkiye, Milli Gazete, Yeni Akit ve Yeni Şafak’ta bugün de bu konuda hiçbir haber yoktu. Hatta Sabah gazetesi, RTÜK’ün Netflix hakkındaki kararını “RTÜK çocuk istismarına geçit vermedi” başlığıyla yayımlamıştı ama tarikat şeyhinin çocuk istismarını okurlarından gizliyordu.

‘AK PARTİ MEDYASI ÜZERİNİ ÖRTÜYOR’

Zira bu şeyh, devlet protokolünde ağırlanan, itibar gören, onurlandırılan bir kişi. Sabah, Takvim, Türkiye, Milli Gazete, Yeni Akit ve Yeni Şafak’ın bu şeyhin küçük çocuğa cinsel tacizden tutuklanmasını görmezden gelmesinin devlet kadında böyle değer verilmesiyle ilgisi olsa gerek.

‘Çocuk istismarında Nurullah tek değil, Türkiye bunlarla dolu’

Gazeteci İsmail Saymaz, Yol TV’de katıldığı Esas Mesele isimli programda Uşşaki Tarikatı’nın arkaplanını anlattı.

Çocuk istismarcısı Fatih Nurullah’ın tek olmadığını ifade eden Saymaz, Anadolu’da Fatih Nurullah ve benzeri başkalarının da olduğunu söyledi.

Saymaz onların isimlerini saydı;

“Büreyde Öncel, Şanlıurfa merkezli faaliyet yürüten ve kendisini Kadiri şeyhi olarak tanıtan bir kişi. Bir diğeri, Seyyid Muhammed Accan el-Hadid el-Rıfaği. Iraklı bir kişi. Uzun zamandır Türkiye’de yaşıyor. Peygamber soyundan geldiğini iddia ediyor.”

İstismarcı şeyh tutuklanınca paylaşımlar birer birer silindi

Uşşaki Tarikatı şeyhi Fatih Nurullah Şağban’ın, Sakarya Akyazı’daki dergahta, müritlerinin çocuklarına cinsel istismarda bulunması üzerine tutuklanmasının ardından, haberler ve paylaşımlar silinmeye başlandı.

Bazı yayın organları Nurullah'ın AK Parti'yi öven konuşmalarını sayfalarına taşırken bazı isimler de Nurullah'la çektirdikleri fotoğraflarını övünerek paylaştı.

Yapımcı ve yönetmen Murad Çobanoğlu, Nurullah'la ilgili paylaşım ve haberleri silenleri açıkladı.

AKİT HABERİ SİLDİ

Akit, 5 Haziran 2015 tarihinde Fatih Nurullah'ın 7 Haziran 2015'teki seçimlerde AK Parti'ye destek konuşmasını haber yapmıştı. Akit, "Oy vermeden önce mutlaka izleyin" başlıklı haberinde "Halveti Uşşaki Son Şeyhi Fatih Nurullah Efendi de oylarını Ak Parti'ye vereceklerini açıkladı" ifadelerini kullandı.Nurullah'ın tutuklanmasının ardından Akit haberini sildi.

MISIROĞLU’NUN SİTESİNDEN FOTOĞRAFLAR SİLİNDİ

Geçen yıl ölen Kadir Mısıroğlu'nun adına açılan internet sitesinde de Mısıroğlu ile Fatih Nurullah'ın fotoğrafları vardı. "Üstad Kadir Mısıroğlu ile Fatih Nurullah Efendinin Mehter Takımı ziyafeti" başlığıyla yayımlanan içerikte, iki ismin fotoğrafları yayımlanmıştı. Mısıroğlu'nun internet sitesinden de içeri silindi.

MHP’Lİ YÖNETİCİ DE FURYAYA KATILDI

MHP Esenler İlçe Yöneticisi Süleyman Çakır, Haziran ayında Fatih Nurullah'ı, istismarın gerçekleştiği Kuzuluk'taki dergahında ziyaret etmişti. Çakır, "Fatih Nurullah Efendi Hz Kuzuluk Dergahında ziyaretimiz" ifadeleriyle fotoğraflarını paylaşmıştı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından MHP'li Çakır, profilini kilitledi.