‘Diyanet’ten hayat pahalılığı fetvası: ‘Fiyatları tayin eden Allah’tır’

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 28, 2022 / 10:23

Diyanetin Din İşleri Yüksek Kurulu, fiyat artışlarının yaşandığı süreçte, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine verdiği fetvayı paylaştı. Paylaşımda, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır” denildi. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 20 Temmuz’da paylaştığı fetva dikkati çekti. Fetvada, İslam dininin, alım satım akitlerinde, kesin bir kâr haddi koymadığı, bunu piyasa şartlarına bıraktığı” belirtilerek şöyle denildi: “Konuyla ilgili olarak Allah resulü, fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur; ‘Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.’”

“Suçlamadıkları bir Allah kalmıştı, Allah’ı da suçladılar”
Söz konusu fetvanın kamuoyunda gündem olmasının ardından, sosyal medyada Diyanet’e tepki yağdı. Aralarına ünlü isimlerin de dahil olduğu çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, yoksulluğun zirvede olduğu bugünlerde Diyanet’in böyle bir fetva vermesini eleştirdi ve Anayasa’yı hatırlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Sırf Erdoğan’ı suçlamamak için, sırf kendi liyakatsizliklerini görmemek için Allah’ı suçluyorlar. Suçlamadıkları bir Allah kalmıştı, Allah’ı da suçladılar” dedi. Allah sebep, fiyat artışı sonuç oldu. İyi olunca işi ben yaptım diyorlar, kötü olunca Allah’a havale ediyorlar.

‘Diyanete lüks araç imkânı veren de Allah’mış’
İlahiyatçı Cemil Kılıç attığı tweette ‘’Demek ki asgari ücreti, memur maaşlarını bu kadar düşük tutan Allah’mış… Kiraları ve konut fiyatlarını yükselten de Allah’mış… Diyanet’e lüks araç imkânı veren de Allah’mış. O zaman susup sabretmekten başka çare yok.’’

Diyanet’ten tehdit gibi yanıt
Diyanet İşleri Başkanlığı, “Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvasını eleştirenleri, “Yüce dinimiz İslam’ın ilkelerinin bilgisizce alaya alınması, en hafif tabirle saygısızlıktır. Bu konuda yazan, konuşan, yorum yapan herkesi son derece özenli ve dikkatli olmaya davet ediyoruz” diyerek tehdit etti. Hadisin bağlamından koparıldığı savunulan açıklamada, Hz. Peygamber’in fiyat sınırlamasından kaçındığı bir hikaye anlatıldı. Peygamberden sonra İslam toplumlarında yeni şartlarla birlikte fiyatların aşırı yükseltilmesini engelleyecek tedbirler alınmasına izin verildiği belirtildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top