Diyarbakır’da enkaz bölgesine ulaşılmakta zorluk çekildi

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 7, 2023 / 09:33

Merkez üssü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki depremin etkilediği illerden biri de Diyarbakır oldu.

Depremi yaşayan vatandaşlar, havanın da karlı olması nedeniyle aşırı soğukta araçlarında ve valiliğin belirlediği toplanma alanlarında bekledi. Yaşanan panikle kent trafiği tıkanırken, AFAD, İtfaiye ve ambulanslar enkaz bölgesine ulaşmakta güçlük çekti.

Depremin şiddeti kesildikten 10 dakika sonra bu kez 6.6 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla ikinci kez korku ve panik yaşayan vatandaşlar, evlerine uzun süre giremedi.

VALİLİKTEN “TOPLANMA ALANLARINA GİDİN” ÇAĞRISI
Depremin yaşandığı saatlerde yoğun sis nedeniyle enkaz bölgelerinin tespitinde güçlükler yaşandı. Vali Ali İhsan Su başkanlığında Valilik binasında kriz ve koordinasyon merkezi oluşturuldu. Valilik günü sokakta karşılayan vatandaşlara fuar ve kongre merkezi, kapalı spor salonu ve kentin değişik noktalarındaki gençlik merkezi salonlarında toplanmaları çağrısında bulundu.



ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI GÜN BOYUNCA SÜRDÜ
Altında özel bir banka şubesinin bulunduğu 7 katlı 28 daireli Serin apartmanının kameralara yansıyan saniyeler içindeki çökme anı ise yaşanan dehşetin boyutunu gözler önüne serdi.

Enkazın kaldırılması için çöken binaların bulunduğu bölgeye AFAD, İtfaiye ve jandarma ekipleri sevk edilirken, çalışmalar gün boyunca sürdü. AFAD, artçı sarsıntıların an itibariyle devam etmesi nedeniyle hasarlı evlere kesinlikle girilmemesi uyarısı yaptı.

Jandarma Genel Komutanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Diyarbakır Sualtı Arama Kurtarma Timinin, 5 Nisan Mahallesi’nde yıkılan bir binada bulunan, biri çocuk 3 kişiyi kurtardığı bildirildi. Serin-2 Apartmanı’nda, enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla başlatılan çalışmada ekipler enkaz altından, yaklaşık 16 saat sonra Zozan Karakoyun adlı kadın ile Rabia isimli 13 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı. Yoldaş Apartmanının enkazından da yaklaşık 11 saat sonra Osman Cengiz adlı kişi çıkarıldı.

Saat 18.30 sıralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın verdiği son bilgilere göre kentte yaşamını yitienlerin sayısı 46’ya yükseldi, 557 kişi ise yaralandı.

CHP HEYETİ DİYARBAKIR’DA: VİNÇ İHTİYACI VAR
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul milletvekili Özgür Karabat ve Uşak Milletvekili Özkan Yalın Diyarbakır’da incelemelerde bulundu. Gazete Duvar’da yer alan habere göre CHP milletvekilleri burada ayrı ayrı açıklamalar yaptı. Bölgede özellikle ağır tonajlı olan beton kirişlerin kaldırılması ile ilgili gerekli vinçlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Özkan Yalım, “10 ilde aynı anda deprem olmasından dolayı bu teçhizatların gelmesi biraz zaman alabilir, bunların bir an önce buraya ulaştırılması, kurtarılma işlemlerinin biraz daha hızlandırılması gerektiğini belirtmek isteriz” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top