Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

DİZEL VE SEDAN İÇİN YOLUN SONU!

Kısa bir süre önceye kadar Türkiye’de satılan her 100 otomobilin 64’ü dizel, 55’i sedan modellerden oluşuyordu. Bugün dizelin payı 16’ya, sedanın payı ise 36’ya kadar geriledi. Aslında talepte değil arzda düşüş olunca bu durum Türkiye’ye direkt yansıdı.

TÜRKİYE’de çok değil bundan 4-5 yıl önce toplam otomobil satışlarının yüzde 64’ü dizel, yüzde 51’i ‘Sedan’ gövde tipindeydi. Bugün geldiğimiz noktada ise dizelin payı %16’ya inerken, Sedan gövde tipi ise ilk kez liderlikten inerek yüzde 36’ya kadar geriledi. Düşünün dizel otomobillerin payı 2017’den bu yana yüzde 74 düştü. Sedan gövde tipi ise 2009 yılında yaklaşık yüzde 55 ile zirvesine ulaşmıştı. Yani bir dönem satılan her 100 otomobilin 64’ü dizel, 55’i sedan modellerden oluşuyordu. Bugün ise 16’sı dizel, 36’sı sedan modele kadar geriledi.

TALEP VAR ARZ YOK
Aslında Türkiye’de ne dizele ne de sedan talebine yönelik bir azalma yok. Sonuçta hem dizel hem sedan arzı Avrupa’da düşünce ister istemez bu satışlara yansıdı. Tüketici bulamayınca haklı olarak diğer alternatiflere kaydı. Özellikle Avrupa’da emisyon sınırlamasına bağlı olarak dizel üretimlerinde sona gelirken, bu süreçte benzinli otomobillerin payı arttı. Ama yakın zamanda özellikle Avrupa’da emisyon sınırlarının daha da düşmesiyle birlikte benzinlinin payının da hızla düşmesi bekleniyor. Sonuçta sıfır emisyonlu elektrikli araç çağına giriş yapılmış durumda. 2030’dan itibaren ise ne benzinli ne de dizel otomobil üretimi yapılmayacak gibi görünüyor.

SEDAN’DA YERLİ AVANTAJI
Sonuç olarak Avrupa’da ne yaşanıyorsa bu durum Türkiye’ye de doğrudan yansıyor. Sedan modellere baktığımızda ise Avrupa’dan farklı olarak Türkiye’de yerli üretimin etkisi devam ediyor. Bugün Bursa’da üretilen Egea Sedan, ülkenin son 6 yıldır en çok satan modeli olurken, Sakarya’da üretilen Corolla Sedan ve Bursa’da üretilen Megane Sedan ise yine en çok satan modellerin başını çekiyor. Bu modeller ihracattan çok iç pazarda alıcı buluyor. Bunda da kuşkusuz içeride SUV’lara göre fiyatlarının daha uygun olması etkili oluyor. Yani örnek vermek gerekirse, bugün SUV/CUV sınıfındaki Egea Cross’un fiyatı Egea Sedan’dan daha düşük olsa, hiç tartışmasız talebin Cross’a kayacağı ortada. Ama Avrupa’dan bağımsız olarak Türkiye’de en azından mevcut modellerin üretimi sürene kadar Sedan gövde tipinin ağırlığı bu seviyelerde kalacak gibi duruyor.

AVRUPA'DA 2021'DE 5,3 MİLYON SUV SATILDI

TÜM dünyada tüketici tercihleri geleneksel sedanlardan ve hatchbacklerden SUV’lere kaymaya devam ediyor. Uzun yıllar yüzde 50’nin üzerinde pazar payına sahip olan sedan modellerin satış adetlerinin son dönemde düştüğü görülüyor. Bu durum tüm dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de paralel şekilde seyrediyor. Yüksek sürüş pozisyonu, farklı yol şartlarına uyum sağlayabilen sürüş yetenekleri, geniş kabin ve bagaj hacmi gibi sebepler SUV modellere olan ilginin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Avrupa’da son 7 yılda yüzde 100 artış gösteren SUV segmentinin pazardaki payı, yeni elektrikli modellerin pazara sunulmasıyla pandemide de büyümesine devam etti. Avrupa genelinde 2021 yılında SUV satışları, bir önceki yıla oranla yüzde 11 artışla 5,34 milyon adede ulaştı. Bu, Avrupa’da SUV’lar için şimdiye kadarki en yüksek pazar payı anlamına geliyor. Çin’de ise bu oran yüzde 52’ye kadar çıkıyor.

650 BİN TL'YE YENİ HR-V

HONDA’nın ilk olarak 1998 yılında SUV segmentinin öncülerinden biri olarak satışa sunduğu HR-V modelinin üçüncü jenerasyonu, markanın e:HEV logosu taşıyan 3’üncü modeli olarak yollara çıkıyor. Yüzde 100 elektrikli araç sürüşüne en yakın deneyimi sunan ve Honda’nın C segmentindeki ilk hibrit modeli olan HR-V e:HEV, 650 bin TL’den başlayan fiyatlarla ülkemizde satışa sunuldu.

RENAULT ARTIK SEDAN ÜRETİMİNDEN VAZGEÇTİ


FRANSIZ Renault, bir taraftan elektrifikasyon sürecini hızlandırırken diğer taraftan daha kârlı alanlara odaklandı. Buna bağlı olarak sedan üretimden vazgeçen Fransız şirket, şubat ayı sonunda D segmentinde yer alan Talisman’ın üretimini sonlandırdı. Bursa fabrikasında da Megane Sedan üretimini eylül itibarıyla sonlandırmaya hazırlanan Renault, mevcut modelin iç pazarda satışına devam etmesi için ise üretimini Karsan’a verdi. Yani Karsan eylülden itiberen iç Pazar için Megane Sedan üretmeye devam edecek. Türkiye ve birkaç ülkede satılan B Sedan sınıfında yer alan Renault Taliant ise bildiğiniz gibi Dacia tarafından üretilen Logan’ın sadece isim değiştirilmiş hali. Yani Renault, eylül ayından itibaren kendi fabrikalarında sedan model üretmeyi bitiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi