Dizelin payı %7.8’e indi!

Dizelin payı %7.8’e indi!
Volkswagen, Türkiye’nin en çok dizel otomobil satan markalarının başında geliyordu. Bir dönem satışlarının yüzde 80’den fazlası dizel olan Alman markanın 2021 yılının ilk iki ayındaki dizel performansı ise sadece %7.8....

Volkswagen, Türkiye’nin en çok dizel otomobil satan markalarının başında geliyordu. Bir dönem satışlarının yüzde 80’den fazlası dizel olan Alman markanın 2021 yılının ilk iki ayındaki dizel performansı ise sadece %7.8. Bu aslında arz olmazsa talebin nasıl düşeceğinin net bir göstergesi.

DİZEL otomobillerinin artık sona geldiği, 2025 yılından itibaren özellikle Avrupa’da artık satılmayacağı, yerini hibrit ve elektrikli araçlara bırakacağı gerçeği ortada. Bu doğrultuda Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro da daha temiz daha sürdürülebilir bir dünya için otomotiv sektöründe motor teknolojilerinin hızla geliştiğini belirterek, “Buna bağlı olarak dizelin ömrünü artık yavaş yavaş sonlandıracaklar. Bunun etkileri Türkiye’de de net görülüyor. Türkiye’de çok değil 6-7 yıl önce satışlarımızın yüzde 80’den fazlası dizeldi. Bugün gelinen nokta ortada” dedi.
BloombergHT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’ programında sorularımı yanıtlayan Bottora, 2017 yılında Türkiye’de satılan VW markalı otomobillerin içinde dizelin oranının yüzde 55’in üstünde olduğunu hatırlatarak, 2020’de bu oranın yüzde 25’lere kadar gerilediğini söyledi. Bottora, “2021’in ilk iki ayına geldiğimizde ise toplam satışlarımızın sadece yüzde 7.8’in dizel araçlardan oluştuğunu görüyoruz. Türkiye’de bu geçiş pandeminin de etkisiyle yumuşak oldu” yorumunu yaptı.
ID.4 2022 SONU GELİYOR
Yakın gelecekte benzinli, hibrit ve elektrikli araçların oranının hızla artacağını kaydeden Bottara, Volkwagen AG’nin hedefleri doğrultusunda kendilerinin de elektrikli araç konusunda çalışmaları olduğunu aktardı. Bottaro, “Amacımız en kısa sürede VW’nin ürettiği tüm modelleri Türkiye’ye getirmek. Türkiye artık üreticiler nezdinde çok önemli bir pazar. Ama pandemi ve yarı iletken krizi nedeniyle üretim ve tedarikte yaşanan sorunlara bağlı, bazı modelleri istediğimiz zamanda getirme şansımız olmuyor. Eğer bir aksaklık olmazsa 2022 yılının sonunda ilk olarak VW’nin elektrikli SUV modeli ID.4’ü satmaya başlayacağız” diye konuştu.
2 MODELDEN BİRİ SUV
10 ay rötarla Türkiye’de satışa sundukları yeni Golf’ün dışında bu yıl üçüncü çeyrekte ilk kez Passat Alltrack’i getireceklerinin ardından da makyajlanan Tiguan Allspace’i satışa sunacaklarını aktaran Gino Bottaro, kendileri için çok önemli olan B-SUV sınıfındaki T-Cross’un ise son çeyrek Türkiye’de olacağını aktardı. Bottaro, “2022 yılı başında ise T-Cross ile aynı segmentte yer alacak yepyeni bir Coupe SUV’i satışa sunacağız. 1 ve 1.5 litre motorların gücüyle SUV segmentteki payımızı yüzde 37’den VW’nin global stratejisi olan yüzde 50’ye çıkartmayı hedefledik. Yani Türkiye’de sattığımız her 2 modelden biri SUV olacak” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de 26 yılda 210 bin adet satıldı

GOLF modelinin Türkiye’de satışına 1994 yılında başladıklarını söyleyen Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, “Satışa sunduğumuz günden bu yana 210 bin’den fazla Golf’ü tüketicilerle buluşturduk.” dedi. “Golf hem segmentinin yaratıcısı hem de lideri. 2013 senesinde kompakt hatchback segmentinin en çok tercih edilen otomobili haline gelen Golf, bu unvanını selefinin pandemi sebebiyle sadece yarım yıl satıldığı 2020 senesine kadar korudu. Aylık bazda baktığımızda yüzde 58’lere ulaşan segment payı Golf’ün ne kadar beğenilen bir model olduğunu gösteriyor.” diye sözlerine devam etti.