Dizilerde neden corona yok?

Dünyanın en çok televizyon izleyen ikinci ülkesiyiz Amerika’dan sonra. Üstelik televizyonun toplum üzerindeki etkisi çok büyük. En çok izlenen programlarınsa diziler olduğu anlaşılıyor reytinglere bakınca. Nitekim bu yüzden salgının ilk günlerinde Sağlık Bakanlığı maske ve mesafe uyarılarını en çok izlenen dizilerin doktor karakteri canlandıran oyuncularına yaptırdı. Timuçin Esen ve Taner Ölmez, Hekimoğlu ve Mucize Doktor dizilerinde canlandırdıkları karakterlerle anlattılar hastalığın ciddiyetini. Ben etkili olduğuna eminim.
Tarihi bile dizilerden öğrenen ve her izlediğini gerçek zanneden bir toplum için bence en doğru ve en erişimi yüksek çalışmalardan biri oldu.
İlk kısıtlamalar sırasında dizi çekimleri de durdu haliyle. Ancak kapanmalar bitip lüzumsuz normalleşme başlayınca tekrar çekimler başladı ve en çok izlenen diziler yeniden yayınlanmaya başladı.
Ama o da ne?
Dizelerin dünyasında ne maske, ne mesafe, ne corona vardı.
Doktor karakterleri kamu spotunda oynayan ve konusu tıp olan dizilerde bile corona konu edilmedi.
Garip değil mi sizce de?
Bakın mesela Amerika’nın en çok izlenen tıp dizisi Greys Anatomy’nin yeni sezonu geçen hafta yayınlanmaya başladı. Eş zamanlı olarak burada da yayınlanıyor.
Dizi direkt olarak salgınla başladı.
Doktorların nasıl mücadele ettikleri, hastalığın ne kadar ciddi olduğu ve en umulmadık yaş gruplarında bile etkili olduğu, insanların vurdumduymazlığı gibi konular nalına mıhına bir şekilde senaryoda yer alıyordu.
İzlerken bizim sağlıkçılarımızın yaşadıklarını tahmin etmeye çalıştım bu dönemde çalıştıkları hastanelerde.
Ve bunu hayal ederken bir Amerikan dizisi buna sebep oldu.
Neden bizim dizilerde maske yok?
Neden mesafe yok?
Neden corona konusu hiç işlenmiyor.
Hadi o ötekini aldattı, mahalleye baskın var dizilerini geçtik, yahu tıp dizisinde yüzyılın en önemli tıp olayı nasıl işlenmez?
Ayıp değil mi bu bir kere o diziyi izleyen sağlıkçılara?
İnsanları bu kadar aptal yerine koymak artık biraz ayıp kaçmıyor mu?
Senaristler, yapımcılar neden korkuyorlar?
Niye bu kadar vurdumduymazlar?
Üstelik görmezden geldikleri o hastalık dizi çalışanlarını da vuruyor. Her gün setlerden pozitif çıktı haberleri geliyor.
Bizzat hastalığın içinde yaşayıp yokmuş gibi yapmak…
Anlaşılır şey değil gerçekten.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihat Sırdar Arşivi

Uçak

03 Ağustos 2021 Salı 08:40