DNA ile uyumlu ilaçlarla ‘tıpta yeni bir dönem’

DNA ile uyumlu ilaçlarla ‘tıpta yeni bir dönem’
Bazı ilaçlar farklı insanlarda tamamen etkisiz ya da ölümcül olabiliyor çünkü her beden, ilacın içindeki maddelere farklı tepki gösteriyor. Bu nedenle insanların genetik kodlarıyla eşleşen tedaviler, tıp dünyasında yeni bir...

Bazı ilaçlar farklı insanlarda tamamen etkisiz ya da ölümcül olabiliyor çünkü her beden, ilacın içindeki maddelere farklı tepki gösteriyor. Bu nedenle insanların genetik kodlarıyla eşleşen tedaviler, tıp dünyasında yeni bir dönem başlatacak. İngiliz Farmakoloji Topluluğu ve Royal College of Physicians’a göre genetik testler, ilaçların vücutta ne kadar etkili olduğunu tespit edebilir. BBC Türkçe’deki habere göre; genetik kod ya da DNA, vücudun nasıl çalıştığıyla ilgili bir kullanım klavuzu.

Gençken yeni epilepsi ilacına tepki gösteren derisinin üçte ikisini kaybeden Liverpool’dan Jane Burns, işlevsel genomik testi desteklediğini söyledi ve ekledi: “Eğer hayatınızı kurtarıyorsa o zaman bu inanılmaz bir şey.”

“KİŞİYE ÖZEL YAKLAŞIMA DOĞRU”
Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Munir Pirmohamed, “Artık ‘Tek bir ilaç herkese uyar’ mantığından kişiye özel bir yaklaşıma doğru yönelmemiz gerekiyor” dedi, güvenliği ve etkililiği artırmak için doğru ilacın, doğru dozda verilmesi gerektiğini vurguladı. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde (NHS) Başkanı David Prior, bu durumun ilaç dünyasında çığır açacağını, “geleceğin” işlevsel genomik biliminde olduğunu ve “2022’ye uyan yeni, modern, kişiselleştirilmiş sağlık sistemini kurmaya yardım edeceğini” söyledi.