Doğal kazık

Doğal kazık
Bidebunu izle Youtube kanalında gazeteci Yavuz Oğhan’ın konuğu olan Petrol Mühendisi Necdet Pamir, Türkiye’nin gaz tüketiminde yüzde 99 dışa bağımlı olduğunu söyleyerek, Karadeniz’deki keşfin dışa bağımlılığı bir...

Bidebunu izle Youtube kanalında gazeteci Yavuz Oğhan’ın konuğu olan Petrol Mühendisi Necdet Pamir, Türkiye’nin gaz tüketiminde yüzde 99 dışa bağımlı olduğunu söyleyerek, Karadeniz’deki keşfin dışa bağımlılığı bir nebze azaltabileceğini ancak hali hazırda açılan bir kuyuyla rezerv miktarı belirtmenin sağlıklı olmadığını söyledi. Müjde vermek için henüz erken olduğunu söyleyen Pamir, “ Bunu yapmalarının sebebi Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilmesi olabilir. Bu projeye yerli milli diyorsunuz, ama bütün hizmetleri yabancı şirketlerden alıyorsunuz. Türkiye Petrolleri’nin yetişmiş 400 yer bilimcisini re’sen emekli ediyorsunuz” dedi.
‘DOĞALGAZ ÇIKSA BİLE REKABET EDECEK KURUM KALMADI’
Pamir, Türkiye Petrolleri’nin içinde bulunan Petrol Ofisi, Tüpraş, Petkim, Botaş gibi gazın işlenmesi, taşınması noktasında görev alacak kurumların özelleştirilmesini eleştirerek, “Türkiye Petrolleri’nin ‘bütünleşik dikey’ yapısı 80’lerden bugüne dağıtıldı, bu nedenle gaz bulunsa dahi bundan kar edecek, piyasada rekabet edecek kurumlar yok artık” dedi.
‘DOĞALGAZ KAZIĞI’
Pamir, ‘Doğalgaz’ı neden pahalıya alıyoruz?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Rusya ve İran’la doğalgaz üzerine pazarlık yaparken alacağınız ürünün fiyatını belirleyen bir yöntem vardır, bunun üzerinden oturur konuşursunuz. Bu belirlenirken 25 yıllık anlaşmalar yapılır, döşenecek boru hattı, sizin için açılacak kuyular gibi maliyetlerde hesaba katılır. Bizde bu işleri yapan kadrolar, tarikatlardan oradan buradan geldiği için ve dış politikada Rusya’yla bazen karşı tarafta bazen aynı tarafta olduğumuz için müzakerelerde elimiz zayıflıyor. Avrupalılar ise Ruslarla pazarlık yaparken spot piyasayı hesabın içine kattı, çünkü arz fazla talep yok. Bu sebeple biz 3 katı para ödüyoruz. Hesabını beceremeyenler versin”