Doğalgaza Fahiş Zam!

Doğalgaza Fahiş Zam!
BOTAŞ’ın yayınladığı ekim ayı tarifesine göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmedi. Sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam geldi.Enerji Uzmanı Necdet Pamir...

BOTAŞ’ın yayınladığı ekim ayı tarifesine göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmedi. Sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 15 zam geldi.

Enerji Uzmanı Necdet Pamir Uyardı: Türkiye Gaz Bulamama Sorunu ile Karşı Karşıya

Enerji fiyatlarındaki yükseliş Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde yüksek zamları beraberinde getiriyor. Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir, gaz bulamayacak olan Türkiye’nin spot piyasadan gaz almak zorunda kalacağını açıkladı. “Bu durumda da fatura kaçınılmaz olarak çok yükselecek” diyen Pamir yeni zamların yolda olduğunu belirtti.
Karar’dan Hava Asal’a konuşan Pamir, Türkiye’nin önümüzdeki kış yeterli gaz bulamama sorunu ile karşı karşıya olduğunu ve bunu çözmeye çalışan hükümetin spot piyasaya yöneleceğini açıkladı. Çok yüksek olan faturaların daha da katlanacağını söyleyen Pamir, pahalı doğal gaz, elektrik üretim maliyetlerine de yansıdığı için, çarpan etkisiyle, halk yoksullaşacak diyerek BOTAŞ’ın Türkiye Varlık Fonu’ndan çıkarılıp özerk bir kurum olması ve Varlık Fonu’na bağlı hale getirilen TPAO ile birleştirilmesini önerdi.
Konutlara uygulanan sübvansiyon ve yönetsel yetersizlikler nedeniyle zarar eden BOTAŞ’ın bu zararı, Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra çok ciddi boyutlara yükseldi. Ve ne yazık ki iktidarın bu yanlış politikalarının bedelini, artan tarifelerle, toplumun geniş ve sürekli yoksullaşan kesimleri ödemek zorunda bırakılıyor. Gaz fiyatları (konutlar için) sübvanse ediliyor olsa da satın alma gücü iyice gerileyen geniş halk kesimlerinin, doğal gaz ve bunun yanı sıra elektrik, su, telefon, internet gibi zorunlu faturaları, ücretliler/emekliler açısından ödenemez seviyelere ulaşmış durumda.
Çözüm, enerji tüketimimizde, potansiyeli yüksek yenilenebilir (yerli) kaynakların paylarının ve enerji verimliliğinin artırılması… Liyakatli ve ehliyetli kadroların işin başına getirilmesi. BOTAŞ’ın Türkiye Varlık Fonu’ndan çıkarılıp, özerk bir kurum olması ve gene Varlık Fonu’na bağlı hale getirilen (özelleştirilmeye çalışılan) TPAO ile birleştirilmesi. BOTAŞ’ın 2020 yılı başından bugüne kadar, Türkiye Varlık Fonu yönetimindeyken zararı 856 milyon dolar!

CHP’li Akın ‘Zam duyumu’ Dedi, EPDK, ‘Zam Yok’ Dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam duyumunu paylaşarak iktidara tepki gösterdi. Akın, Twitter’dan şöyle konuştu: “Duyduk ki AK Parti iktidarı tüm uyarılarımıza kulak tıkayarak kara kış yaklaşırken vatandaşı karanlığa mahkum eden elektrik zammını yapmış. Faturasını ödeyemeyen 5 milyon vatandaşımıza yenilerini ekleyecektir.”
Zam yapması beklenen EPDK ise açıklamayla zammı yalanladı: “1 Ekim itibariyle nihai elektrik satış fiyatlarında bir değişiklik yapılmamıştır. Hiçbir dağıtım ya da perakende şirketi tüketicilerimizin faturalarına -gizli ya da açık şekilde- ek bir bedel yansıtamaz. Manipülatif haberlere itibar gösterilmemesini önemle hatırlatırız.”

LPG’ye Fahiş Zam Kararı

Akaryakıt sektörü kaynaklarının sozcu.com.tr’ye aktardığı bilgiye göre LPG’ye bu geceden itibaren geçerli olarak 71 kuruş zam kararı alındı. Bu zamla birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara’da LPG’nin litresi 6 liraya dayanacak. Yakıtlara gelen zamlar normalde EŞEL Mobil sistemi nedeniyle ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatına yansımıyordu ancak LPG’den alınan ÖTV, son gelen zamlar nedeniyle sıfırlandığı için son zam pompa fiyatlarına da yansıyacak.
Önceki gece de Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda benzine 29 kuruş zam yapılmış, bu zam EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatına yansımamıştı.