Doğu Akdeniz'de Türk ve Yunan fırkateynleri arasında 'sıcak temas’

Doğu Akdeniz'de Türk ve Yunan fırkateynleri arasında 'sıcak temas’
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Oruç Reis araştırma gemisinin refakat ve koruma görevine ilk günkü kararlılıkla ve aynı gemilerle devam ettiğini bildirdi.Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından...

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Oruç Reis araştırma gemisinin refakat ve koruma görevine ilk günkü kararlılıkla ve aynı gemilerle devam ettiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından Doğu Akdeniz’de sismik araştırma faaliyetleri yürüten Oruç Reis gemisiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada “Deniz yetki alanlarımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizin yılmaz ve kararlı koruyucuları Türk Deniz Kuvvetleri, MTA ORUÇ REİS araştırma gemimize refakat ve koruma görevine ilk günkü kararlılıkla ve aynı gemilerle devam etmektedir” denildi.

ERDOĞAN: BUGÜN İLK CEVABI ALDILAR

AK Parti'nin kuruluşunun 19. yılı nedeniyle partililerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Oruç Reis'imize sakın saldırmayın, saldıracak olursanız bunun bedelini ağır ödersiniz dedik ve bugün ilk cevabı aldılar” açıklaması yaptı.

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar bu duruma ilişkin, “Milli Savunma Bakanlığı son paylaşımını, dün Yunan Fırkateyni Limnos’u ‘sopalayarak’ bölgeden uzaklaştıran (F-247) Kemal Reis fırkateynimizin #OruçReis’i himaye eden ‘gün içi görev’ görüntüsüyle yaptı” ifadelerini kullandı.

‘Bedelini ağır ödersiniz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetleri yürüten Oruç Reis'e saldırı olması durumunda bedelinin ağır olacağını belirtti.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

TANSİYONU ARTIRAN YUNAN ZİHNİYETİDİR

“Yunanistan ve Rum yönetiminin amacı bizi Akdeniz’de sadece Antalya körfezine hapsetmektir. Tansiyonu artıran Türkiye değil, Yunan zihniyetidir. Doğu Akdeniz’de yaşananlarla ilgili olarak bu akşam AB Konseyi Başkanı Michel ve Almanya Başbakanı Merkel’le görüşeceğim.”

KİMSEYE HAKKIMIZ YEDİRMEYİZ

“Yunanistan ve Rum yönetimi yanlış adımlar atıyor. Kimse kendisini dev aynasında görmemeli. Şov peşinde de koşmamalı. Tekrar söylüyorum. Bizim kimsenin hakkında gözümüz yok! Ama kimseye de hakkımızı yedirmeyiz

Oruç Reis gemimizin başlattığı çalışma kıta sahanlığımızın sınırları içindedir. Kimse endişe etmesin. Bu saha 2012 yılında Türkiye Petrolleri’ne (TPPD) verdiğimiz ruhsat sahalarında yer alıyor. Bunlar Resmi Gazete’de yayınlandı. Bunların tavrı art niyetlidir.”

Türkiye ve Yunanistan'dan Doğu Akdeniz'de destek için yoğun diploması trafiği

Türkiye ile Yunanistan, Doğu Akdeniz krizinde diğer ülkelerden destek almak için yoğun bir diplomasi trafiği içerisine girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüştü.

Erdoğan, yaptığı bu görüşmelerde Doğu Akdeniz’de bütün ülkelerin hakkını koruyan ve herkesin kazanacağı bir formülden yana olduklarını belirterek, yok sayma girişimlerine karşı Türkiye'nin haklarını korumaya devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyet ve diyalog temelinde çözülmesinden yana olduklarını ifade etti. Merkel ile yapılan görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımlar da değerlendirildi.

AB DOĞU AKDENİZ İÇİN TOPLANACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, AB dışişleri bakanlarının yarınki olağanüstü toplantısından önce bazı Avrupalı mevkidaşlarıyla telefonda görüşerek Doğu Akdeniz konusunu değerlendirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AB dışişleri bakanları, video konferans yöntemiyle yarın öğleden sonra toplanacak Dış İlişkiler Konseyinde Doğu Akdeniz, Belarus ve Lübnan'daki önemli gelişmeleri ele alacak.

YUNANİSTAN VE FRANSA’DAN ADIMLAR

Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir görüşme yaptı. Yaptığı görüşmenin ardından resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Akdeniz'deki durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Dün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin tek taraflı olarak aldığı Doğu Akdeniz'de petrol arama kararının ardından, Yunanistan'ın da aralarında olduğu Avrupa Birliği (AB) müttefikleriyle işbirliği içinde, Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını arttıracağını açıkladı.

Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Yunan mevkidaşı Nikos Panayiotopulos'la telefon görüşmesi yapmıştı.

ABD’DEN ENDİŞELİYİZ ÇIKIŞI

Fransa ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de birlikte gerçekleştirdiği tatbikat sonrası ABD'den "endişeliyiz" çıkışı geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Yunanistan ve Fransa deniz kuvvetlerinin Akdeniz'in doğusunda ortak tatbikat düzenlemesinden endişe duyduklarını belirtti.

Hoffman, bugünkü basın toplantısında, Yunanistan ve Fransa'nın ortak tatbikatıyla ilgili, “Doğu Akdeniz'deki gelişmelerden endişeli olduğumuz ortada” ifadesini kullandı.

Fransa ve Türkiye'nin, NATO içinde ABD'nin son derece önemli müttefiki olduğunu kaydeden Hoffman, “Gerilimin azalmasını istiyoruz. Onların işbirliğine devam ederek daha az elverişli koşullarda savaş gemilerini veya uçaklarını kullanma ihtiyacını öngörmeyen çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.