“Dolar düşer-çıkar, önemli olan
sizin ne yaptığınız !…”

Herkes Dolar/TL nin seyrini sormaya başladı yine. Birkaç ay önce “daha da yükselir mi ?” diye soranlar bu sefer “daha da düşer mi?” diye soruyorlar. Anlaşılan büyük bir çoğunluk alım-satım seviyelerini doğru tespit edemiyor.
Döviz Tevdiat Hesaplarındaki gelişmelere göz attığımızda da bu gerçek ortaya çıkıyor. Dolar kuru gevşek ve sakin seyrederken kurumlar satın alıyor, yükselmeye başladığı zaman da bireysel yatırımcılar satın alıyor. Halbuki sakin zamanlarda gerçekleştirilen alımlar, yatırımcısına daha çok para kazandırıyor. Anlaşılan şu ki, yatırımcıların büyük bir çoğunluğu sistemli bir yaklaşımda değil.
Altın, Dolar, Bitcoin, Gümüş, Hisse Senetleri doğru zamanda alım yapmış olanlar için yükselişlerde SAT, düşüşlerde AL, sonraki yükselişlerde de SAT fırsatı veriyor desem yanlış olmaz. Burada önemli olan tasarrufu büyütmek elbette. Bunun için de ciddi bir emek ve sabır gerekiyor. Hangi yatırım aracı olursa olsun temel bilgilerin yanında teknik analiz bilgilerini de kullanmak lazım.
Hisse senedinden örnek vereyim: Sektörün dünya ve Türkiye’deki yerinden başlayıp şirket detayına inmek, finansallarını incelemek, insan kaynağı ve dijital altyapısına odaklanmak, döviz kazandırıcı faaliyet yapıp yapmadığına bakmak, yatırımları ve yatırımcıları hakkında bilgi sahibi olmak gibi temel bilgilerin yanında, hangi fiyat seviyesinde hangi tepkileri verdiğini de teknik analizle incelemek önemlidir. Aynı analiz metodunu altın, gümüş, kripto paralar ve diğer yatırım araçları için de yapmak mümkündür.
“Hiçbir yatırımı hafife alma lüksümüz yok!…”
Bu arada mevduata para yatırırken vadeyi ve faiz oranını seçmek de kolay bir iş değildir. Gelecekte faizlerin yükseleceğini düşünüyorsak, kısa vadeleri tercih ediyoruz. Eğer faizlerin önümüzdeki zaman zarfında düşebileceği konusunda bir fikrimiz var ise, bugünkü faizden faydalanıp uzun vade bağlıyoruz. Bunun için enflasyon ve kurların gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak, ayrıca farklı bankalardaki vade/faiz tekliflerine de göz atmak gerekir. Özetle, yatırım kesinlikle karmaşık ve emek isteyen bir iştir diyebilirim.
Ben herkese şunu söylüyorum: “Dolar düşebilir ya da çıkabilir. Burada önemli olan sizin ne yaptığınızdır..” Benim düşecek ya da çıkacak diye kesin bilgi vermem mümkün olmadığı gibi, yüzde yüz emin olunan bir bilginin doğru şekilde kullanılacağına dair garanti de yoktur. Belki de işin güzelliği burada diyebilirim. Eğer 10 yatırım kararının 8’inde isabet var ise, en azından doğu yolda olduğumuzu söyleyebiliriz.
Bunları niye mi anlatıyorum? Şu sebepten: Sürekli tasarrufları konusunda endişe duyan, uykuları kaçan insanların kendi işlerinde doğru karar alamayacaklarına dair bir kanaat taşıyorum. Bu kanaatimde ısrar edecek kadar tecrübem ve gözlemim oldu diyebilirim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi