Dolar-Euro son günlerin zirvesinde

Dolar-Euro son günlerin zirvesinde
Dolar/TL'de yükseliş akşam saatlerinde hız kazandı. ABD 10 yıllık tahvil getirisinin 1,60 zirvesini görmesiyle dolar/TL 7,44 seviyelerini gördü. Haftaya 8,4750 seviyelerinde başlayan euro/TL ise 8.95’leri gördü. Dövizdeki ani...

Dolar/TL'de yükseliş akşam saatlerinde hız kazandı. ABD 10 yıllık tahvil getirisinin 1,60 zirvesini görmesiyle dolar/TL 7,44 seviyelerini gördü. Haftaya 8,4750 seviyelerinde başlayan euro/TL ise 8.95’leri gördü. Dövizdeki ani yükseliş akşam saatlerinden itibaren sosyal medyanın da bir numaralı gündemi oldu.
Hafta boyunca yukarı yönlü seyir izleyen dolar/TL'de haftalık bazda yüzde 5 yükseliş yaşandı.
Ekonomistlere göre; ABD tahvil faizindeki yükseliş piyasaya baskı yaratan en önemli başlıklardan biri. Şubat başından yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı.
FED yetkililerinden gelen açıklamalar sonrası ADB 10 yıllıklar yüzde 1,5'in altına tekrar geriledi.
‘128 MİLYAR DOLAR’ ETKİSİ
T24 yazarı Barış Soydan, dolar/TL’deki yükselişin diğer sebebinin ise Türkiye siyasetiyle ilgili olduğunu belirtti. Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervinin nereye gittiği sorusunun gündemde olduğunu belirten Soydan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berat Albayrak döneminin politikalarına sahip çıktı ve hiçbir yanlış yapılmadığını söyledi. Oysa o dönemde Merkez Bankası’nın rezervlerinin tarihte ilk kez eksiye indiğini biliyoruz” dedi.
KANAL İSTANBUL ETKİSİ
İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, yükselişte Biden yönetiminin Türkiye’ye yönelik tavrının ve devletin en üst kademesinden gelen açıklamaların etkili olduğunu dile getirerek, “Kanal İstanbul yatırımında ısrar edilmesi, rezervler konusunda gerçeklerin görmezden gelinmesi gibi açıklamalar riskleri artırmaya devam ediyor. Riskler artmaya başladığında da kur yükseliyor” dedi.