Dolar kanatlandı

Dolar kanatlandı
Geçtiğimiz hafta faiz artışı ile başlayan sonrasında swap limitlerinin esnetilmesi ve dün de aktif rasyo indirimiyle devam eden hamleler TL'deki değer kaybını durduramıyor. ‘Döviz kurları nereye gidiyor, dolar ve euro neden yükseliyor?’...

Geçtiğimiz hafta faiz artışı ile başlayan sonrasında swap limitlerinin esnetilmesi ve dün de aktif rasyo indirimiyle devam eden hamleler TL'deki değer kaybını durduramıyor. ‘Döviz kurları nereye gidiyor, dolar ve euro neden yükseliyor?’ soruları akıllarda yerini koruyor. Ekonomide gelecek üç yılın yol haritası niteliği taşıyan Yeni Ekonomik Program (YEP) bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanacak. Peki YEP ekonomiye can simidi olabilir mi?
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz artışıyla başlayan piyasalarda normalleşme adımlarına rağmen Türk Lirası'ndaki değer kaybı devam ediyor. Perşembe günü faiz artışı, cuma günü swap limitlerinin esnetilmesi ve dün gelen aktif rasyo indirimlerine karşın dolar ve euro, TL karşısında yeniden zirveyi gördü, İngiliz Sterlini ise 10 lira barajını aştı.
Bir haftadan daha kısa bir sürede ekonomi yönetimi tarafından 3 etkili adım atılmasına rağmen döviz kurları yükseliş trendinden ödün vermiyor. Her gün yeni bir zirveye tanıklık ettiğimiz kur cephesinde haftanın ilk işlem günü de oldukça hareketli başladı ve rekorlar ardı ardına geldi. Dolar gün yarısına gelmeden 7.83 TL’yi de aşarak tarihi seviyesine ulaştı. Euro’da da durum pek farklı değildi gün içi 9.14 TL seviyesini geçti ve yeniden 9 TL'nin üzerine çıktı. Sterlin ise artık çift hanede: 10 liranın üzerinde işlem gördü.
Repo ihalesi açılmadı
Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere ekonomi yönetimi Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak için aldığı önlemlere ek olarak dün repo ihalesi de açılmadı. İhale açmayan TCMB, piyasayı gecelik likidite penceresine yönlendirerek ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yükseltmeyi hedefliyor. Derde derman olur mu bilinmez ama gözler bugün açıklanacak YEP’te.