Dolar ve Euro yükselişini korudu, borsada kayıp yüzde 3’ü aştı

Dolar ve Euro yükselişini korudu, borsada kayıp  yüzde 3’ü aştı
Türkiye’nin CDS’i yeniden 500 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar 7 liraya doğru hareketlendi. Riskten kaçışla tetiklenen kayıplar dün öğleden sonra hızlanarak BIST-100 endeksini yüzde 3.6 aşağı çekti. Bayram tatili nedeniyle...

Türkiye’nin CDS’i yeniden 500 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar 7 liraya doğru hareketlendi. Riskten kaçışla tetiklenen kayıplar dün öğleden sonra hızlanarak BIST-100 endeksini yüzde 3.6 aşağı çekti. Bayram tatili nedeniyle bu hafta üç buçuk gün işlem yapılacak piyasada satışlar hızlanmaya başladı. Dolar/TL’nin yaklaşık 1.5 aydır izlediği stabil seyir, önceki günden itibaren yerini 7 seviyesine doğru bir yükseliş trendine bıraktı.


Döviz piyasaları son günlerde ani hareketlerin yaşandığı, aksiyonu bol bir seyir izliyor. Dolar/TL’nin 7 lirayı gördüğü; euro/TL’nin 8,22 seviyeleriyle rekor tazelediği kısa sürecin ardından dün öğle saatlerinde kurlar yeniden hareketlendi. Küresel piyasalarda pandemi ve ABD-Çin geriliminde yaşanan gelişmelerle birlikte belirsizlikler sürerken oluşan bu tablodan en çok etkilenen ülkelerin para birimleri oluyor. ABD ve AB cephesinden gelen normalleşmeye yönelik teşvik paketleri de dolar ve euronun yükselişine katkı sağlıyor.

MERKEZ’İN RESMİ REZERV VARLIKLARI YÜZDE 5 AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 86,3 milyar dolara geriledi. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 13,2 azalarak 45,8 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 6,5 artarak 39,1 milyar dolar oldu.