Dolara Merkez Bankası da bakmıyor

Dolara Merkez Bankası da bakmıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, 2020 yılında enflasyonun yıl sonunda yüzde 12.1, 2021 sonunda ise enflasyonun yüzde 9.4 olmasını beklediklerini duyurdu. Uysal, kur hedefleri olmadığını söyleyerek...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, 2020 yılında enflasyonun yıl sonunda yüzde 12.1, 2021 sonunda ise enflasyonun yüzde 9.4 olmasını beklediklerini duyurdu. Uysal, kur hedefleri olmadığını söyleyerek TL’nin aşırı değersiz bir noktada olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın son enflasyon raporunun tanıtımını yaptı. Uysal “3. çeyrekte iktisadi faaliyet v tipi belirgin bir toparlanma kaydetti. 2020 yılında muhtemelen pozitif büyüme göreceğiz. Öncü göstergeler istihdamın iyileşmeye devam ettiğini gösteriyor” dedi.
Uysal enflasyon tahminlerini de yukarı yönlü revize etti. Uysal, 2020 yılında enflasyonun yıl sonunda yüzde 12.1 (önceki yüzde 8.9) 2021 sonunda ise enflasyonun yüzde 9.4 (önceki yüzde 6.2) olmasını beklediklerini duyurdu. Uysal, 2020 yılı sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 13,5’e çektiklerini belirtti.
Uysal, “Zaman zaman birtakım farklı sebepler ve beklentiler nedeniyle döviz kurlarında iktisadi temellerden uzaklaşmalar olabiliyor. Makro ekonomik temellerle uyumlu bir noktaya gelmesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu. TCMB Başkanı Uysal, “Merkez Bankası olarak döviz kurunun reel ya da nominal seviyesiyle ilgili bir hedefimiz yok, aşırı volatilite hassasiyetimiz var. Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok” ifadelerini kullandı.
‘GÜVEN SORUNLARI OLABİLİYOR’
Uysal, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve döviz kurlarında hedefleme yapmadan enflasyonda nasıl hedefleme yapılabileceği sorusuna da “Enflasyon tahminleri yaparken kurdan kaynaklanacak etkileri dahil ederek açıkladık. Kur seviyelerine baktığımızda zaman zaman ekonomik temellerden uzaklaşma olabilir. Kurun seviyesiyle ilgili herhangi bir tahminimiz yok. Enflasyona etkisindeki rahatsızlığımızı da buna bağlı olarak sıkılaştırma adımları yaparak devam edeceğiz. Olağanüstü dönemden geçtiğimiz için Merkez Bankası’yla ilgili güven tartışmaları yaşanabiliyor. Güçlü para politikasını devam ettirerek, zaman içinde bu güveni artıracağız” yanıtını verdi.