DSÖ: Çin incelemeye bizi dahil etmiyor

DSÖ: Çin incelemeye bizi dahil etmiyor
Dünya Sağlık Örgütü Çin Temsilcisi Dr. Galea “Virüs Vuhan’da doğal yolla gelişmiş olsa da laboratuvarda yapılan incelemeler de soruşturmanın parçası olmalı. Araştırmalara DSÖ de dahil edilmeli” dedi.Dünya Sağlık...

Dünya Sağlık Örgütü Çin Temsilcisi Dr. Galea “Virüs Vuhan’da doğal yolla gelişmiş olsa da laboratuvarda yapılan incelemeler de soruşturmanın parçası olmalı. Araştırmalara DSÖ de dahil edilmeli” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Temsilcisi Dr. Gauden Galea, Çin hükûmetinin yaptığı ulusal düzeyde Kovid-19 incelemelerine DSÖ’nün davet edilmediğini söyledi. Virüsün ortaya çıktığı noktanın incelenmesinin kritik olduğunu söyleyen Galea, “DSÖ sağlık komisyonundan ve yetkililerden talepte bulunuyor. Virüsün kökenleri çok önemli. Hayvan-insan etkileşimi son derece önemli ve incelenmesi gerekir” dedi. İngiliz Sky News’a konuşan Dr. Galea, Dünya Sağlık Örgütü’nün Koronavirüs’ün ortaya çıktığı Vuhan kentinde bulunan iki viroloji laboratuvarda inceleme yapamadığını söyledi. Dr. Galea, virüsün kaynağı hakkında “Şu anda elde olan tüm kanıtlara bakılarak koronavirüsün kaynağının Vuhan olduğu, doğal gelişen bir virüs olduğu ve sonradan üretilmediğini söylenebilir, ancak laboratuvarlarda yapılan incelemeler soruşturmanın bir parçası olmalı” dedi.

BİZ DAVET EDİLMEDİK
Koronavirüs’ün ilk ortaya çıktığı dönemde Dünya Sağlık Örgütü’nün yavaş hareket ettiğine dair eleştirilere yanıt veren Dr. Galea, “Biz, Çin hükûmetinin bize verdiği verilerle hareket ettik” dedi. Dr. Galea, “ 3-16 Ocak tarihlerinde Çin DSÖ’ye 41 vaka dışında yeni vaka bildirmedi. Şu anda Çin’in ulusal düzeyde bir inceleme yaptığını biliyoruz, ancak biz davet edilmedik” dedi. Dünya Sağlık Örgütü 14 Ocak’ta Koronavirüs’e ilişkin “Çinli yetkililer tarafından yapılan ön araştırmalar virüsün insandan insana geçtiğine dair bulgu görmedi” tweeti atarken, Cenevre’de bir DSÖ yetkilisinin “kısıtlı bir insandan insana bulaşma durumu var” ifadelerini kullanması eleştirilmişti. Dr. Galea eleştirilere şöyle yanıt verdi: “O dönem DSÖ insandan insana geçiş olduğuna ilişkin çok ciddi şüphelere sahipti. Fakat DSÖ’ye sunulan vakalar bu durumu yüzde yüz kanıtlayacak kadar yeterli değildi” dedi.

ÇİN LABORATUVAR İDDİASINI YALANDI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuan, Vuhan Viroloji Enstitüsünün Kovid-19’u tasarlama ve yaratma kabiliyetine sahip olmadığını ve bunu hiç yapmadığını belirtti. Enstitüdeki laboratuvarın, herhangi bir patojenin sızmasını önleyecek biyogüvenlik tedbirlerini uyguladığını vurgulayan Geng, “iddiaların temelsiz ve tamamen uydurma” olduğunu söyledi. ABD’li siyasilerin, “Çin’in küresel salgından sorumlu tutulması” yönündeki açıklamalarını eleştiren Geng, ABD’nin zamanını salgını daha iyi kontrol etmek için harcamak zorunda olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19’un Vuhan’daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.