DSÖ: Ölü sayısı gerçek rakamın iki-üç katı olabilir

DSÖ: Ölü sayısı gerçek rakamın iki-üç katı olabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şu ana kadar bildirilen Covid-19 kaynaklı ölümlerin gerçek rakamın çok altında olabileceğini duyurdu. Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybettiği bildirilenlerin sayısı 3 milyon 447 bin. Ancak DSÖ...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şu ana kadar bildirilen Covid-19 kaynaklı ölümlerin gerçek rakamın çok altında olabileceğini duyurdu. Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybettiği bildirilenlerin sayısı 3 milyon 447 bin. Ancak DSÖ gerçek sayının bunun en az iki-üç katı olabileceği görüşünde.

“6-8 MİLYON ARASINDA OLABİLİR”

DSÖ’nün veri ve analiz bölümünden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Samira Asma, 2020’deki ve öncesindeki ölüm sayılarına bakıldığında şimdiye kadar 6-8 milyon insanın hayatını kaybetmiş olabileceğini ifade etti. Asma ayrıca salgının hala yükselişte olduğunun da altını çizdi. Artışın en fazla olduğu ülkeler Hindistan ve Nepal ve Latin Amerika ülkeleri.

RESMİ İSTATİSTİKLERDEKİ FARK

The Economist dergisi de dünya genelinde Covid-19 kaynaklı gerçek ölüm sayısının 7 ile 13 milyon arasında olabileceğini tahmin etti. Bu durum gerçek ölüm sayısının resmi olarak açıklanan 3,4 milyon ölümden kat kat fazla olduğunu gösteriyor.

Çalışmaya göre resmi rakamlar Covid-19'un gerçek ölü sayısının yarısından biraz daha azını temsil ediyor ve pek çok ülkedeki resmi istatistiklerde ölmeden önce koronavirüs testi pozitif çıkmayanlar hariç tutuluyor. Buna göre, Rusya'da beş kat, Afrika'da ise 14 kat daha fazla ölüm yaşandı. Salgının sert vurduğu Hindistan'da ise sadece bu yıl bir milyonu aşkın can kaybı yaşandı.

EVDE GERÇEKLEŞEN ÖLÜMLER DAHİL EDİLMİYOR

Raporun yazarları, bu durumun ölüm nedenini doğrulamak için test yapılmamasının ve ölümlerin kaydedilmesindeki gecikmenin bir sonucu olduğunu söyledi.

Türkiye’de de ölüm verileriyle ilgili bir tartışma yaşanıyor. Önceki yıllarda meydana gelen ölüm sayılarıyla, pandemi boyunca yaşanan ölüm sayıları karşılaştırıldığında artış olduğu saptanıyor. Ancak resmi rakamlar, açıklanan verilerle uyuşmuyor.