DSÖ’den kabus senaryosu

DSÖ’den kabus senaryosu
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yılın son basın toplantısını düzenledi. Covid-19 salgınından daha büyük salgınların olabileceği uyarısını yaparak dünyayı hazır...

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yılın son basın toplantısını düzenledi. Covid-19 salgınından daha büyük salgınların olabileceği uyarısını yaparak dünyayı hazır olmaya çağıran DSÖ, “Koronavirüsle yaşamayı öğrenmemiz gerek” açıklamasını yaptı.
DSÖ’nün bulaşıcı hastalıklar konusundaki stratejik ve teknik danışman grubunda yer alan Profesör David Heymann, “Koronavirüs çok ciddi olsa da en büyük salgın değil ve dünya Covid-19 ile yaşamak zorunda” ifadesini kullandı. Heymann, şöyle devam etti:
“Dünya sürü bağışıklığını bekliyor ve bu ancak daha çok insanın bağışıklık sağlamasıyla yaşanacaktır. Sürü bağışıklığı konsepti yanlış anlaşılıyor. Covid-19’un endemik (yöresel hastalık) olması kaderinde var ve bu virüs insan hücresinde çoğaldıkça mutasyona uğramaya devam edecektir. Neyse ki insanların yaşamlarını kurtaracak sistem ve aletlerimiz mevcut ve bunlarla birlikte sağlam bir kamu sağlığı ile birlikte Covid-19 ile yaşamayı öğreneceğiz.”
AŞI BİLE GARANTİ VERMİYOR
DSÖ’nün üst düzey isimlerinden Dr. Mark Ryan ise, “En olası senaryo bu virüsün diğerleri gibi bir endemik virüs haline gelmesidir. Yine tehdit unsuru olacaktır fakat etkili küresel bir aşı programıyla bu tehdit de en düşük seviyeye gelecektir. Önemli olan aşının ne kadar kullanılacağıdır ve aşının varlığı bile yüksek koruma ve etkililik oranı olsa da hastalığın yok olmasının garantisi vermiyor” ifadesini kullandı.