DSÖ’YÜ DE KANDIRMIŞIZ

DSÖ’YÜ DE KANDIRMIŞIZ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” deyip, her gün açıklanan koronavirüs tablosuna 29 Temmuz’dan beri günlük vaka sayılarının değil, sadece ‘hasta’ olarak görülen kişilerin yazıldığını...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” deyip, her gün açıklanan koronavirüs tablosuna 29 Temmuz’dan beri günlük vaka sayılarının değil, sadece ‘hasta’ olarak görülen kişilerin yazıldığını söylemesi tartışma yarattı.

Koca, turkuaz tablonun 29 Temmuz’daki değişimini DSÖ’nün kodlarına uyum ile açıklasa da dün sarfettiği sözlerle DSÖ’ye bildirilen verilerin DSÖ standartlarıyla uyumsuz olduğunu itiraf etti. Çünkü, Dünya Sağlık Örgütü’nün onaylı vaka tanımına göre; Klinik belirti ve semptomlardan bağımsız olarak laboratuvar testi pozitif olanlar Covid-19 olarak kabul ediliyor ve ülkeler salgın sürecini “onaylı vaka” sayısı ile ölçüyor.

‘DSÖ’YÜ KANDIRIYORUZ’

10 Eylül tarihli belgeyi açıklayan CHP’li Murat Emir Bidebunu izle yayınına katılarak, Türkiye’den DSÖ’ye giden verilerin hala vaka olarak raporlandığını söyledi. Bakan Koca’nın dünkü açıklamalarını ise “Bakan verileri yanlış açıkladığını itiraf etti, sebebini de “ulusal çıkar” ile açıkladı” sözleriyle değerlendirdi.

YAKLAŞIM BİLİMSEL DEĞİL

Bidebunu izle yayının bir diğer konuğu Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise DSÖ’nün belirlediği standartlara göre testi pozitif olan herkesin vaka olarak bildirilmesi gerektiğini ancak Sağlık Bakanı Koca’nın önceki gün yaptığı açıklamayla Türkiye’nin verileri doğru şekilde bildirmediğini “itiraf” ettiğini söyledi. Çağhan Kızıl, “Türkiye’de zaten belirti göstermeyenlere test yapılmıyor ve bulaşın önü kesilemiyor. Belirti göstermeyen kişiler önemli değil yaklaşımı bilimsel bir yaklaşım değil” dedi.

‘Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü’

Türk Tabipleri Birliği, 6 aylık koronavirüs sürecinde yayınladıkları raporların ve söylediklerinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından doğrulandığını ifade ederek bir açıklama yayınladı. TTB yayınladığı açıklamada, “Turkuaz tablo kara tabloya dönüştü” notunu düştü.
TTB açıklamasında, Bakan Koca’ya “Süreci şeffaf bir biçim de yürütme, epidemiyolojik ve bilimsel verilere uygun biçimde salgın ile mücadele etme” çağrısı yaptı. Hasta-vaka verilerindeki çelişkinin güvensizlik yarattığını söyleyen TTB, “Hekim-hasta arasındaki güven ilişkisi zedelenmiştir, aynı şekilde Bakanlık ile toplum arasındaki güvende sarsılmıştır” dedi.
Açıklamanın sonunda Koca’yı özür dilemeye davet eden TTB, “Bilim Kurulu üzerinde baskı varsa son verilmeli, veriler şeffaf açıklanmalı. Bunlar yapılmayacaksa Sağlık Bakanı istifa etmelidir” dedi.

Koca’ya Bilim Kurulu’ndan da tepki geldi

Koronavrüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptığı ‘vaka’ ve ‘hasta’ ayrımı açıklamalarına tepki gösterdi. Okyay, “Peki hangi derecede semptom gösteren kayda giriyor” derken, “Vakanın hasta sayısı ile gizlenmesi doğru olmaz. Eğer (verileri) eksik verirseniz mücadeleyi de eksik yaparsınız” ifadelerini kullandı.
Birçok ülkede benzer sorunların yaşandığını söyleyen Okyay, bunun ekonomik kaygılarla yapıldığını söyledi. Okyay, “doğru veri, doğru mücadele” vurgusu yaptı.

Koca itiraf etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs verilerinin gizlendiği tartışmasının alevlenmesiyle itirafta bulundu. Koca, verilerin gizlenmesinin ‘ulusal çıkarları koruma’ amacıyla yapıldığını açıkça dile getirdi. Koca, şunları söyledi; “Bilelim ki, salgınla mücadele sürecinde, devletimiz, HALKININ SAĞLIĞI KADAR, ULUSAL ÇIKARLARINI DA korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır.”

‘Ulusal çıkar’ susturma aracı
Bidebunu izle yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Prof. Esin Davutoğlu Şenol, belirti göstermeyen vakaların verilere dahil edilmemesini değerlendirdi. Şenol, sağlık çalışanları arasında koronavirüsün yaygın olmasının sebebinin verilerin olduğundan az açıklanması olduğunu belirtti. Hastane içi bulaşın oldukça yüksek olduğunu söyleyen Şenol, Sağlık Bakanı Koca’nın “Ulusal çıkarları da koruyoruz” sözlerine “Biz gerçekleri söylersek ne ile suçlanacağımızı görmüş oluyoruz” sözleriyle yanıt verdi.
Şenol, CHP Milletvekili Murat Emir’in paylaştığı 10 Eylül tarihli belgeye ilişkin ise, “O gün benim görev yaptığım klinikte 1500 civarı test yapıldı, bunun yüzde 30’u pozitifti. Yani 100.000’de 30.000 normal bir sayı” değerlendirmesini yaptı. Şenol gerçek veriler paylaşılmaz ise “Salgın durdurulamaz, rehavet yaşanıyor” uyarısı yaptı.

‘Ya şeffaf ol ya da istifa et’

Muhalefet partileri Sağlık Bakanı Koca’nın önceki gün yaptığı ‘vaka’
ve ‘hasta’ ayrımı açıklamalarına tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  Bakan Koca’nın vaka sayılarının gizlendiğini itiraf ettiğini belirterek, “Vaka sayılarının gizlendiğinin, devletin vatandaşa yalan söylediğinin birinci ağızdan itirafı. Durumun ciddiyetinin gizlenmesi, salgınla mücadelenin başarıya ulaşmamasının temel sebebidir. Dünyada asemptomatik pozitif vakaları gizleyen başka ülke var mıdır” diye sordu.
İŞSİZİ İŞSİZ SAYMAYAN VAKAYI HASTA MI SAYACAK?
Eski CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak “Milli gelir hesaplama yöntemini değiştirip sizi zengin gösteren, işsizlik hesaplama yöntemini değiştirip işsizleri işsiz saymayan, bütün garantileri döviz cinsinden verip kur tarafına bakmayan bir hükümetin testiniz pozitif çıksa bile sizi hasta sayacağını mı sandınız?” sorusunu sordu.
NEYE GÜVENECEĞİZ?
Deva Partisi, “İktidar hasta ile vaka sayısında ayrım yaptığını itiraf ederek hem süreci yönetemediklerini hem de herkesin canını hiçe saydığını ilan etmiştir. Bu açıklamadan sonra yoğun bakım doluluk oranları ile vefat edenlerin sayısına inanabilir miyiz?” paylaşımını yaptı.
AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİN
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu koronavirüs rakamlarının hiçbir inandırıcılığının kalmadığını belirtti.
Davutoğlu, “Rakamlarla oynayarak, gerçekleri saklayarak krizi yönetemezsiniz. Koronavirüs rakamlarının hiçbir inandırıcılığı kalmadı. Dürüst olacaksınız, şeffaf olacaksınız ki insanlar size inansın, size güvensin. Vaka sayısı, hasta sayısı ayrı diyerek aklımızla dalga geçmeyin” ifadelerini kullandı.