Dünya balının başkenti yok oldu

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 9, 2021 / 09:07

Türkiye’nin çam balıyla meşhur bölgesi Marmaris’te çıkan orman yangınları çam balı ormanlarını yok etti. Osmaniye Mahallesi Tarımsal Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, “Dünya çam balı üretiminin yüzde 85’i Türkiye’ye ait. Türkiye üretiminin yüzde 70’i de Muğla’ya ait. Bu köy bal pınarıydı. Çam balının başkentiydi. Burası bitti. 2007 yılında bu köyde manganez madeni ruhsatı vermişlerdi. O madeni durdurmak için, çok mücadele vermiştik. Artık rahatça gelip, madeni çıkarttırabilirler” dedi.
Marmaris’te çıkan yangın, 800 hektardan daha büyük bir ormanlık alanda etkili oldu. Yangın, çam balı ormanlarını da yok etti. Geçimini çam balı ile sağlayan Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Taşlıca ve Söğüt köylerinde büyük tahribata yol açan yangın, arı üreticilerini önemli ölçüde etkiledi.
Bölgede, 700’e yakın kayıtlı arıcı ve yaklaşık 165 bin kovanla yılda ortalama 3 bin ton çam balı üretiliyordu. Marmaris çam balı, Marmaris Ticaret Odası’nın girişimleri ile 6 Kasım 2019 tarihinde coğrafi işaret almıştı.
Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, dünyanın en büyük çam balı üretim merkezlerinden olan Marmaris’in yangın nedeniyle büyük darbe aldığını söyledi, “Maalesef ama maalesef çağ ağaçlarımız, doğamız ve yeşilliklerimiz yandı, bitti ve kül oldu” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top