Dünya Bankası’ndan kötü haber

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 12, 2022 / 06:29

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi (ECA) ekonomilerine ilişkin güncelleme raporunda, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2’den yüzde 1,4’e düşürdü. Raporda savaş ve salgının etkisine vurgu yapılırken, Türkiye’nin eylül ayında başlayan faiz indirimlerinin talebi artırmakla birlikte makro finansal istikrarsızlığı artırdığına dikkat çekildi. Raporda, bu olguların Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle enerji ve gıda enflasyonuyla birlikte yoksullara zarar vereceği ve salgın sonrası istihdam artışıyla desteklenecek yoksulluktan kurtulma çabalarını engelleyeceği vurgulandı. Olumlu tarafta ise Türkiye’nin ihracatının olası iç talep ve yatırım düşüşünün yarattığı negatif etkiye karşı iyileştirici bir rol oynayacağı vurgulandı. Türkiye’nin, uluslararası likidite durumuyla ilgili kırılganlığının da sürdüğü belirtildi.

Raporda, bölge ekonomisinde 2022’de yüzde 4,1 oranında küçülme beklendiği ve bu oranın COVID-19 salgınından daha büyük bir etki anlamına geldiği kaydedildi.

Rapora göre savaşın süresi ve kapsamına bağlı olarak değişmekle birlikte Ukrayna ekonomisi savaş nedeniyle yüzde 45,1, Rusya savaş ve yaptırımlar nedeniyle de yüzde 11,2 oranında küçülecek. Raporda, savaşın Ukrayna ve Rusya’da ise insani ve ekonomik yıkım yarattığı vurgulandı. Raporda, savaşın Avrupa ve bütün dünyada ekonomik kayba yol açacağını, bölgenin gelişmekte olan ülkelerine ise sert etki edeceğini belirtildi.

Dünya Bankası ECA Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç Kunt rapora yönelik değerlendirmesinde, savaş ve salgın gibi bir krizin geniş ekonomik hasar oluşturabileceği, kişi başı gelir ve kalkınmada yılların kazanımlarını yok edebileceğini gösterdiğini vurgulayarak, “Hükümetler, makroekonomik tamponlar ve güvenilir politikalarını güçlendirmeli; mülteciler de dahil olmak üzere en savunmasız kişileri korumak için sosyal destek sistemini güçlendirmeli ve istikrarlı bir gelecek oluşturmak için enerji verimliliği sağlamaya odaklanmalı” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top