Dünya böyle gördü

Dünya böyle gördü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesi dünya basınında geniş yer buldu.Haberi son dakika olarak duyuran Reuters, “Kılıçdaroğlu, eski bir devlet memuru...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesi dünya basınında geniş yer buldu.

Haberi son dakika olarak duyuran Reuters, “Kılıçdaroğlu, eski bir devlet memuru olarak yıllardır devam eden ekonomik kriz ve artan enflasyonun yanı sıra geçen ay ülkenin güneyinde meydana gelen ve 46 binden fazla kişinin öldüğü, devlete eleştiriler yöneltilmesine yol açan yıkıcı depremleri lehine çevirebilir” dedi.

New York Times (NYT), ilgili haberinde, “Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın son 20 yılda ülkenin en güçlü siyasetçisi olarak gücü elinde toplarken demokrasiyi erozyona uğrattığını söyleyen, bunu tersine çevirmeyi vaat eden çok çeşitli siyasi güçleri temsil ediyor” görüşüne yer verildi.



BBC News’in haberinde ise, “Türkiye’nin genellikle bölünmüş olan muhalefeti mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan’a karşı koyması için tek bir adayda anlaştı.

Anketlere göre Erdoğan’ın otoriter yönetimi ile geçen 20 yıldan sonra son derece kutuplaşmış haldeki ülkede başa baş bir seçim yaşanacak. Kılıçdaroğlu, azınlık gruplarını kucaklayarak ve sağ kanattan partilerle ittifaklar kurarak partinin hitap ettiği kesimleri genişletti» görüşüne yer verildi.

The Guardian gazetesi ise ilgili haberinde, “Bu seçimlerin Türkiye’de demokrasiyi muhafaza etmek ve ülkenin daha da otokratik bir yönetime kaymasını engellemek açısından son fırsat olduğu yönünde yaygın bir endişe var” yorumu yapıldı.

Bloomberg’ün haberinde Millet İttifakı’nın ortodoks ekonomi politikalarına ve Merkez Bankası’nın özerk olduğu bir sisteme dönmeyi vaat ettiğine dikkat çekilirken, “Yatırımcıların seçimleri muhalefetin kazanma ihtimalini güçlendiren herhangi bir gelişmeyi memnuniyetle karşılamasının sebebi de bu.” ifadelerini kullanarak borsadaki yükselişe atıf yaptı.